Jahorina

0

{yoogallery src=[/images/stories/razno/Jahorina/] width=[144] height=[120] title=[Jahorina] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb144_] thumb_cache_dir=[thumbs144] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

Jahorina – olimpijska planina pripada teritoriji Opštine Pale i dijelom terotoriji Opštine Trnovo. Udaljena je 25 kilometara od Sarajeva.  Najviši vrh je Ogorjelica, sa 1916 m nadmorske visine. Jahorina pripada Dinarskom planinskom sistemu. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3 m visokim snijegom. Izvanredna konfiguracija terena, obilje vrlo kvalitetnog snijega, pogodna klima, staze za alpske discipline kao i blage padine (Rajska dolina) uvrstile su Jahorinu među najljepše i najpoznatije ski-centre.

Gostima je na raspolaganju preko 20 km uređenih staza za alpsko skijanje, povezanih sa pet savremenih žičara i tri ski-lifta, ukupnog kapaciteta oko 15 000 skijaša na sat.

U neposrednoj blizini skijaških staza posjetioci mogu uživati i u gril kućicama sa sunčalištima na kojima će biti usluženi jelima sa roštilja, toplim i hladnim napicima. Domaćini na Jahorini se trude da vam odmor učine što interesantnijim. Tako su standardni sadržaji u kojima gosti mogu uživati – noćno skijanje, brojne zimske atraktivne priredbe a odnedavno se na ovoj planini održavaju i takmičenja u snowboardu.
Prosječan broj dana sa snježnim pokrivačem je 175 dana. Desetogodišnji prosjek visine pokrivača u februaru iznosi 106 cm, a zimsko-turistička sezona, zavisno od snježnih uslova, počinje 15. decembra i traje do 15. aprila. Jahorina se nalazi na granici miješanja mediteranskih i kontinentalnih vazdušnih strujanja, te posjeduje klimu izuzetno pogodnu za ljudski organizam.

Geografski položaj, prelijepi skijaški tereni, obilje snijega i izuzetna klima, čine Jahorinu vječitim skijaškim izazovom. Mnogo prije Zimskih olimpijskih igara i današnjih dana, njene su skijaške terene pohodile i Sarajlije i njihovi gosti. Još 1923. godine napravljen je prvi hotel na Jahorini. Danas se taj objekat zove Hotel Šator, a iste je godine na Jahorinu donesen i prvi par skija. Inače, na Jahorini se inače skijalo i ranije, u doba Austro-Ugarske.Jedna od najljepših planina u ovom dijelu Evrope istinski procvat doživljava nakon što su 1984. godine na njenim blagim padinama nastupila najpoznatija skijaška imena svijeta takmičeći se za olimpijske medalje. Od tog trenutaka Jahorina je snažno krenula naprijed, a osavremenjeni stari i izgrađeni novi hotelski kapaciteti, dotjerani ski tereni i osmjeh na licu domaćina učinili su je zimskim centrom koji ne gubi sjaj.

Boravak na Jahorini zanimljiv je u bilo koje doba godine, a naročito zimi zbog izvanrednih uslova. Uređene staze Jahorine za sve olimpijske discipline omogućile su, kao što je poznato, održavanje Zimskih olimpijskih igara kao i drugih međunarodnih skijaških takmičenja koje ova planina pruža ljubiteljima zimskih sportova. Prostrani pašnjaci prekriveni snijegom odlični su tereni za skijanje i sankanje, dok je sam planinski vijenac Jahorine na 1.600 metara izuzetno atraktivan za sve posjetioce.

Kako do Jahorine?

Jahorina je udaljena 25 km od Sarajeva, a 16 km od Pala. Sa autobuske stanice na Palama postoji red vožnje ka Jahorini, a može se uzeti i taksi. Putevi koji vode ka Jahorini su označeni putokazima i lako je pronaći konačnu destinaciju.

Telefon autobuske stanice na Palama:  +387 (57) 222 900
Telefon autobuske stanice u Istočnom Sarajevu: +387 (57) 317 377
Telefon taksi službe na Palama: 387 (57) 340 200

Jahorina mapa

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare