Nove tehnologije za duži vijek puteva

0

Nove tehnologije za duži vijek puteva

Kompanija „UXB International“, iz američkog grada Bleksburg, u petak je u Palama predstavila potpuno novu tehnologiju, koja se koristi u niskogradnji.Pomenuta tehnologija se koristi za konsolidaciju tla, pomoću posebnih hemikalija, odnosno tretmana, koji obezbjeđuje potpunu stabilnost, čvrstoću i dugoročnije trajanje puteva i sličnih površina.Ova tehnologija nosi naziv „Kims Road“, što je, u stvari, superkoncentrisana tečnost, čiji se sastav dorađuje za svaku vrstu terena, a njena prednost, rečeno je na prezentaciji, jeste u tome što ni u najmanjoj mjeri ne utiče na zagađivanje životne sredine.

– Ovo je revolucija u oblasti niskogradnje i cijeli proces se sastoji u procjeni same površine, nanošenju hemikalije, koja se miješa sa potrebnom količinom vode, i kasnijem valjanju terena. Naš partner u SAD je Centar vojske, koji se brine za zaštitu životne sredine – rekao je predstavnik ove firme dr Dik Duger, naglasivši kako je riječ o tehnologiji koja je „potpuno bezbjedna po okolinu, dok je istovremeno karakterišu niski troškovi postavljanja i održavanja“.

On je ocijenio da pomenuta tehnologija u značajnoj mjeri pojednostavljuje izgradnju svih vrsta puteva, napominjući da je riječ o odličnoj bazi za asfaltne i betonske površine.

– „Kims Road“ radi na molekularnom principu u samom zemljištu i sprečava mogućnost prodiranja vlage, što direktno pospješuje takozvani životni ciklus puteva i betonskih površina. Prednost je i u tome što se obezbjeđuje čvrstoća zemljišta, sprečava erozija, te tako dobija potpuna stabilnost površine – rekao je Duger.

Direktor sokolačkog preduzeća „Romanijaputevi“ Mirko Pandurević, koji je prisustvovao predstavljanju ove tehnologije, kazao je da je pozitivno što se mogu vidjeti nova tehnološka dostignuća u oblasti niskogradnje.

– Ovu tehnologiju, svakako, treba ispitati i analizirati, a prezentacija je i upriličena u tu svrhu. Tek poslije testiranja na terenu vidjećemo kakvi su efekti i da li se to može primijeniti na našem području i naći širu upotrebu – rekao je Pandurević, dodavši da podržava ovakve aktivnosti i predstavljanje novih, savremenih svjetskih tehnologija.

Inače, ova tehnologija već ima komercijalnu primjenu u SAD, što je potvrđeno i kroz video-prezentaciju realizovanih projekata u Kaliforniji i Novom Meksiku, a učesnici same prezentacije bili su u prilici i da provjere početne efekte „Kims Road“ tehnologije, na terenu u Palama, koji je tretiran samo dan ranije.

Pravi efekti takvog tretmana, naime, biće vidljivi tek za dvije nedjelje, jer je toliko i potrebno da bude okončan proces u zemljištu na kojem su izvođeni radovi. Prezentacija nove tehnologije u Palama, kako je rečeno, bila je prva van granica SAD.

 Ušteda i vrijeme

Dr Dik Duger je naglasio da ovu tehnologiju karakteriše velika ušteda, kao i da je pogodna za takozvanu brzu izgradnju.

– Da bi se sproveo ovakav tretman na dužini od 2, 2 kilometra, potreban je tek dnevni angažman pet ljudi – rekao je Duger.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare