Šumska gazdinstva Jahorina, Romanija i Birač u gubitku od 6 miliona maraka

0

Šume RS – Šumska gazdinstva „Jahorina“ sa Pala, „Romanija“ sa Sokoca i „Birač“ iz Vlasenice prošlu godinu završila su sa gubitkom od oko šest miliona KM, navodi se u Izvještaju o poslovanju „Šuma RS“ za prošlu godinu.

Šumsko gazdinstvo „Jahorina“ ostvarilo je gubitak od 2,6 miliona KM, gazdinstvo „Romanija“ prošlu godinu je završilo u minusu od 1,6 miliona KM, dok je prošlogodišnji gubitak „Birča“ iznosio je 1,4 milion KM, piše „Glas Srpske“.

Negativno su poslovali i „Vrbanja“ iz Kotor-Varoša i „Oštrelj-Drinić“, ali su njihovi gubici nešto manji, dok su gazdinstva „Sjemeć“ iz Rogatice i „Ribnik“ prošle godine ostvarila dobit od 1,3 odnosno 1,1 milion KM.

Ovaj izvještaj dostavljen je Vladi Republike Srpske, a Nadzorni odbor „Šuma“ razmatraće ga 10. aprila.

Predsjednik Nadzornog odbora „Šuma RS“ Siniša Perković rekao je da će odluke Vlade RS biti sprovedene, te da će poslije sjednice Nadzornog odbora „Šuma Srpske“ moći dati više informacija o poslovanju ovog preduzeća.

Vlada Republike Srpske, poslije tematske sjednice o stanju u oblasti šumarstva, koja je održana u decembru prošle godine, dala je direktorima šumskih gazdinstava rok od šest mjeseci, a naduže godinu, da poprave poslovanje.

Naglašeno je da ako gazdinstva ne budu poslovala pozitivno, njihovi izvještaji neće biti usvajani, te da će svi direktori koji ne izađu iz gubitaka biti smijenjeni.

Svjetska banka u svom posljednjem izvještaju o BiH upozorila je da bi šumarski sektor mogao dati značajniji doprinos ekonomiji, ako bi se njime upravljalo efikasnije.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare