Zagrebački ekspert o odgoju teladi i proizvodnji mlijeka

0

SOKOLAC – Profesor Agronomskog fakulteta Univerziteta u Zagrebu Darko Grbeša održao je danas na Sokocu poljoprivrednim proizvođačima sa područja ove opštine i Han Pijeska predavanje o odgoju teladi i ishrani krava silažama.

Grbeša, koji je i ekspert USAID-a, rekao je Srni nakon predavanja da je najviše govorio o značaju prvog mlijeka – kolostruma nakon telenja.

„Ukoliko ga tele ne popije u prvim satima života, najkasnije u prvome danu, može doći do poboljevanja i velika je vjerovatnoća da će tele i uginuti“, rekao je Grbeša.

Prema njegovim riječima, prvo mlijeko sadrži odbrambena tijela, imunoglobuline, retinol, hormone koji regulišu ekspresiju gena, hranjive materije koje pomažu rast, te tvari koje sprečavaju apsorpciju prevelike količine željeza koja je štetna za tele.

„Naglasio sam da se koncentracija onog najvrednijeg u kolostrumu, a to su imunoglobulini, mjeri jednostavnim uređajem, kolostrum-metrom za pokazivanje kvaliteta prvog mlijeka“, naveo je Grbeša.

On je farmerima preporučio da ga što prije nabave jer je veoma koristan i jeftin.

Grbeša je proizvođačima mlijeka govorio i o ishrani junica sa naglaskom na razdoblje od šest do devet mjeseci, kada je izuzetno važno da se junice hrane sa više proteina, uz dobru pašu, silažu trava, sijena ili slame, te uz primjereni dodatak koncentrata ili smjese koju sami farmeri mogu napraviti od mješvaine žitarica, sačme suncokreta, repice ili mineralno vitaminskog dodatka.

Viši stručni saradnik za stočarstvo u Područnoj jedinici Sokolac Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Svjetlana Mičić istakla je da je ovaj Resor zajedno sa projektom tržišne poljoprivrede – Farma dva organizovao ovo predavanje iz oblasti stočarstva.

Ona je naglasila da u novije vrijeme poljoprivrednici žele sve više da stiču nova znanja kako bi unaprijedili proizvodnju i da su to zahtijevali od stručnjaka resora pri obilasku terena.

Mičićeva smatra da mljekari moraju da prate nove trendove u proizvodnji, da bi dobili što više i što kvalitetnije mlijeko.

Proizvođač mlijeka iz sela Košutica Marko Drljić /65/ uzgaja 15 grla krupne stoke i 30 ovaca, kaže da je današnje predavanje o ishrani teladi i junica bilo veoma korisno i da će dosta toga što je čuo primijeniti u praski na svojoj farmi iz koje mjesečno u dobroj sezoni preda oko 3.000 litara mlijeka mjesečno.

Predavanje o istoj temi za poljoprivredne proizvođače biće održano sutra i u Rogatici od 10.00 časova.

Predavanje na Sokocu održano je u okviru Projekta razvoja tržišne poljoprivrede dva /Farms dva/ USAID-a i švedske Farme dva, radi kreiranja i što efikasnije pomoći sektoru poljoprivrede u BiH.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare