Osnovci škole „Srbija“ dočekali učesnike „Trke mira“

0

Učesnici međunarodne „Trke mira“ /Peace run/, koji ove godine prolaze kroz BiH, danas su posjetili Osnovnu školu /OŠ/ „Srbija“ na Palama, gdje su im učenici priredili prigodan doček i kratak program.

Direktor OŠ „Srbija“ Neđo Ždrale rekao je Srni da je cilj ove trke širenje ideja, harmonije, prijateljstva i saradnje.

On je naveo da su učesnici i organizatori trke izrazili želju da posjete OŠ „Srbija“, koja je poznata po nastavnim i vannastavnim aktivnostima.

{yoogallery src=[/images/stories/reportaze/trka-mira-peace-run-pale-2016/] width=[87] height=[87] title=[Osnovci škole „Srbija“ dočekali učesnike „Trke mira“] style=[lightbox] effect=[fade] spotlight=[1] prefix=[thumb87_] thumb_cache_dir=[thumbs87] thumb_cache_time=[1440] load_lightbox=[1] thumb=[plain] rel=[lightbox[mygallery]] load_lightbox=[1] resize=[1] order=[asc] count=[50]}

„Mi smo im izašli u susret i ova posjeta nam je veliko priznanje“, kaže Ždrale i dodaje da su učenici sa svojim nastavnicima pripremili skroman program.

Koordinator za „Trku mira“ u BiH Amur Bašić istakao je da je riječ o međunarodnoj sportskoj manifestaciji koja se održava već 29 godina u svijetu. Održava se u 150 zemalja, a ako se saberu sve udaljenosti koje su učesnici prešli, dođe se do toga da su 17 puta obišli zemaljsku kuglu.

„Baklja mira koju nose učesnici bila je i na sjevernom i na južnom polu, kao i u svemirskoj stanici, gdje ju je odnio ruski kosmonaut“, naglasio je on.

On je dodao da je cilj „Trke mira“ povezivanje ljudi, širenje ideje mira i harmonije i uspostavljanje prijateljstva među ljudima. „Ako možemo trčati zajedno, onda možemo i živjeti zajedno“, naglasio je Bašić.

On je naveo da učesnici svaki dan trče u prosjeku 120 kilometara, tim je međunarodni i u njemu je 13 učesnika iz desetak zemalja koji nose baklju kao simbol mira prenoseći je iz ruke u ruku prema istoku kroz cijelu Evropu.

Bašić kaže da su u BiH ušli u Gradišci, obišli su škole u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, a sutra će baklju predati kolegama u Crnoj Gori.

Prema njegovim riječima, najveća svjetska štafetna trka sa bakljom mira povezuje sve evropske zemlje od Lisabona do Rima, a start trke ove godine bio je 24. februara u gradu Portu u Portugaliji. Trkači će preći više od 24.000 kilometara kroz 40 evropskih zemalja i završiti trku 8. oktobra u Rimu.

„Trka mira“, koja je osnovana 1987. godine, predstavlja najveći i najrasprostranjeniji projekat ljudskog napora za mir.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević, kojem su učesnici trke predali baklju mira, a on učenicima OŠ „Srbija“, istakao je da je čast i zadovoljstvo što je ova opština danas domaćin „Trke mira“, koja nema ni vjerski, ni politički karakter, već promoviše mir i humanost.

„Danas smo sa Pala poslali poruku mira, prijateljstva, humanosti i svi dobronamjerni ljudi su dobrodošli“, poručio je Kovačević.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare