Sutra otvaranje 17. Lut festa „Bukvar lutkarstva“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Sedamnaesti Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu „Lut fest“ biće otvoren sutra u Istočnom Sarajevu pod motom „Bukvar lutkarstva“.
„Dvadeset pet programa, 10 pozorišta iz devet zemalja svijeta, te bogat takmičarski, prateći i edukativni program obilježiće 17. izdanje `Lut festa`. Učešće 167 ansambala iz 31 zemlje svijeta na dosadašnjnim festivalima prilog su istoriji i antologiji svjetskog lutkarstva, što ovaj festival jasno i nedvosmisleno imenuje i karakteriše kao jednu od najznačajnih nacionalnih manifestacija kulture Republike Srpske, daleko van njenih granica“, rekao je ranije Srni direktor i selektor Festivala Vitomir Mitrić.

Ceremonija svečanog otvaranja Festivala biće u znaku izložbe „Refleksija misli i osjećanja“, koju priprema Lazo Savić, osnivač i umjetnički rukovodilac Međunarodne likovne kolonije „ART simpozijum Jahorina“.

Mitrić je ranije najavio da će prve stranice bukvara ove godine ispisati Dječje pozorište Subotica sa predstavom „Par cipela“, u režiji Todora Valova, koja će otvoriti ovogodišnji festival sutra u 13.00 časova u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo.

Pored pozorišta iz Subotice, Srbiju će na festivalu predstavljati Pozorište lutaka iz Niša sa predstavom „Zlatokosa“ u režiji Jelene Đorđević.

Iz Estonije će se ove godine publici predstaviti dobro poznato Pozorište Tulevski sa novom predstavom „Tri rokenrol praseta“ u režiji Amele Vučenović, a iz Rumunije dolazi pozorište Kompanija „Fantazija“, sa predstavom „Mister Panč i DŽudi“, čiju režiju potpisuje Labadi Eva.

Publika će na ovogodišnjem festivalu prvi put imati priliku da vidi pozorište iz Gruzije, i to Profesionalno državno lutkarsko pozorište „Batumi“, koje dolazi sa predstavom „Crvenkapa“ u režiji Zuraba Cincadzea.

Predstava „Šuma priča“ pozorišta „Kruna Tarle art“ iz Hrvatske slobodna je interpretacija djeci poznate pripovijetke „Zlatokosa i tri medvjeda“, dok će se reditelj Todor Valov iz Bugarske publici predstaviti sa još jednim rediteljskim ostvarenjem, predstavom „LJepotica i zvijer“ Pozorišta lutaka iz Mostara.

Iz Velike Britanije publici će se predstaviti Lutkarsko pozorište „Nojsi Oster“ sa predstavom „Običan Bob“ u režiji Nika Palmera.

Tradiconalno, na „Lut festu“ Državno lutkarsko pozorište „Sliven“ iz Bugarske odigraće najnoviju predstavu „Kresivo“, čiju režiju potpisuje Biserka Kolevska, a Mini teatar LJubljana iz Slovenije na scenu donosi poznatu bajku „Snježana“ reditelja Marela Bečka.

U okviru edukativnog programa festivala održaće se Master klas predavanje pod nazivom „Razne vrste improvizovanih lutaka“ Konstantina Karakostova iz Bugarske.

„Kao i prethodnih godina, veoma važan segment festivala su i promocije izdanja iz oblasti lutkarstva i pozorišne umjetnosti. Posebno je značajno i prvo festivalsko izdanje knjige `Savremeno bugarsko lutkarstvo`, djelo neprocjenljive vrijednosti, autora Radoslava Lazića. Profesor Lazić je najznačajniji pozorišni istraživač u cijeloj Jugoistočnoj Evropi i veoma je važno što je dio svoga vremena posvetio i bugarskoj pozorišnoj umetnosti, koja zauzima značajno mjesto u svijetu lutkarstva“, naveo je Mitrić.

On dodaje da će Festival ove godine predstaviti još jedno značajno izdanje iz oblasti lutkarske umjetnosti knjigu „Put ka mome Todoru“ autora Amele Vučenović.

Knjiga je, pojašnjava Mitrić, posvećena srpskom vašarskom lutkarskom teatru, jednom od „bescenzurnih“ lutkarskih teatara koji postoji u mnogobrojnim zemljama cijelog svijeta, u mnogim narodima.

Autor daje etnokulturni i istorijski osvrt nastanka i razvitka srpskog profesionalnog teatra i kao njegovog nerazdvojnog dijela – narodnog lutkarskog teatra „Kuku Todore“.

U pratećem programu festivala biće održane i kreativne radionice za učesnike festivala, radionica „Lut festove balon skulputure“ performansi i igranje predstava u Gradskom Parku, u amfiteatru- Scena „Lutkalište“.

Međunarodni festivalski žiri radiće u sastavu: Bonjo Lungov, reditelj, Bugarska, predsjednik žirija i članovi Valentina Fursova, reditelj, Estonija i Amela Vučenović, reditelj, Rusija.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare