Utvrditi koliko je Srba identifikovano od osnivanja Instituta

0

NOVO GORAŽDE – Članovi organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Sarajevsko-romanijske regije zatražili su danas da predstavnici Republike Srpske u Institutu za nestala lica BiH dostave spisak svih identifikovanih lica u BiH od kada postoji to tijelo da bi bilo utvrđeno koliko je među njima Srba.

Predsjednik koordinacije organizacija Mirko Vranić rekao je Srni da je na današnjoj sjedniciu Novom Goraždu konstatovano da Odbor za traženje zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila pri Republičkoj organizaciji nema vidljivih rezultata u svom radu zbog čega je zatraženo da bude proširen broj njegovih članova.

Konstatovano je da porodice poginulih, zarobljenih i nestalih nemaju isti tretman prilikom stambenog zbrinjavanja, a kao primjer je navedeno da su neke dobile ključeve gotovih stanova i kuća, a da dio porodica mora da podiže kredite da bi riješili stambeno pitanje.

„Predlažemo da rukovodstvo Republičke organizacije uputi zahtjev Vladi Srpske da se porodicama koje su podigle kredite preko Fonda stanovanja otpišu kamate, a da glavnica ostane na teret korisnika kredita. Time bi izjednačili status svih porodica“, rekao je Vranić i dodao da je mali broj ovih porodica.

Prema njegovim riječima, manji broj porodica poginulih, zarobljenih i nestalih nije ušao u program stambenog zbrinjavanja, jer nisu znale kada su raspisani konkursi kod lokalnih zajednica.

„Predlažemo da Republička organizacija uputi zahtjev Vladi Srpske da ponovo raspiše konkurs za stambeno zbrinjavanje da bi i ostale porodice mogle da ostvare ova prava“, naveo je Vranić.

On kaže da je Republička organizacija zadužena da uputi Vladi Republike Srpske zahtjev da donese uredbu o zapošljavanju djece poginulih, zarobljenih i nestalih u svakoj lokalnoj zajednici i republičkim institucijama, tako da ona imaju prednost kod zapošljavanja.

„Zaključeno je da u opštinskim organizacijama bude izvršena analiza i napravljeni spiskovi djece poginulih, zarobljenih i nestalih koja pohađaju fakultete u gradovima van mjesta prebivališta, a nemaju smještaj u domovima, a da se rukovodstvo Republičke organizacije zaduži da od Vlade Srpske zatraži da ta djeca ostvaruju sva prava kao i studenti smješteni u domovima“, rekao je Vranić.

On pretpostavlja da nema puno takve djece i da taj iznos ne bi mnogo opteretio Vladu Srpske.

Rok za pravljenje spiskova i upućivanja zahtjeva Vladi Srpske je kraj godine.

Na sastanku je predlaženo da Republička organizacija u svom budžetu za 2015. godinu planira da izdvoji na godišnjem nivou po 2.000 KM za opštinske organizacije Pale, Rogatica, Novo Goražde i Han Pijesak za iznajmljivanje kancelarija i nabavku kancelarijskog materijala i druge troškove funkcionisanja.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare