Budžet za 2015. godinu manji za milion KM od ovogodišnjeg

0

Skupština opštine Pale na današnjoj sjednici usvojila je Nacrt budžeta za 2015. godinu od oko 8,3 miliona KM, što je manje za oko milion maraka u odnosu na plan za ovu godinu.

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević rekao je da je budžet umanjen u odnosu na ovu godinu jer su smanjena sredstva od PDV-a, a Ministarstvo finansija Republike Srpske je naložilo da se planiraju i manja sredstva od prodaje gradskog građevinskog zemljišta, naknade za uređenje zemljišta i rente.

„Iako je budžet manji za milion maraka, mi smo pokušali da nađemo način da zadržimo funkcionisanje svih vitalnih institucija opštine Pale i ustanova koje su na trezorskom poslovanju opštine“, dodao Kovačević.

Prema njegovim riječima, i pored umanjenog budžeta, opština će nastojati da obezbijedi funkcionisanje sistema kada su u pitanju Toplana, Vodovod, Komunalno.

Kovačević je naglasio da je 1.400.000 KM planirano za kapitalne investicije i to su sredstva od šuma, prodaje zemlje i redovnih poreza.

Odbornici su danas usvojili i rebalans budžeta za ovu godinu, kojim je budžet umanjen za oko 500.000 KM u odnosu na plan.

Kovačević je naglasio da je urađen rebalans jer su u toku godine opštinama smanjena sredstva od PDV-a, nije u dovoljnoj mjeri napaćen porez na nepokretnosti, te da će se „narednih dana sa Poreskom upravom razgovarati o tome kako povećati naplativost“.

„Ekonomska kriza je uticala na platežnu moć stanovništva, na ekonomska kretanja i privredne aktivnosti i morali smo pristupiti rebalansiranju, da bi uskladili i prihode i rashode, da ne bi ušli u neki veći deficit“, dodao je Kovačević.

On je istakao da je Skupština opštine danas donijela odluku o kreditnom zaduženju opštine od 400.000 KM, a sredstva su namjenjena za završetak šetališta i trga i Univerzitetske ulice, što će biti centar Pala.

Protiv Nacrta budžeta glasali su odbornici SNSD-a, koji nisu zadovoljni raspodjelom i smanjenjem sredstava za neke ustanove koje se finansiraju iz budžeta opštine.

Na pitanje novinara kada će biti imenovan novi predsjednik Skupštine opštine Pale, jer sadašnji Miroslav Brčkalo odlazi u Narodnu skupštinu Republike Srpske, Kovačević je rekao da će do konstituisanja parlamenta Srpske Brčkalo i odbornik u Skupštini opštine Sonja Karadžić-Jovičević podnijeti ostavke na odborničke mandate u opštini Pale i tada preuzeti dužnost narodnih poslanika.

On je pojasnio da je, prema koalicionom sporazumu, u Skupštini opštine Pale PDP-u pripalo mjesto predsjednika Skupštine i da će oni na svojim organima odrediti ko će zamjeniti Brčkala, a da će Centralna izborna komisija BiH sljedećem sa liste SDS-a dodijeliti mandat umjesto Karadžić-Jovičević.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare