Stogodišnjica lovstva u Zvorničkoj opštini

0

ZVORNIK – Svečanom akademijom i druženjem, zvornički lovci večeras su obilježili 100 godina lovstva u zvorničkoj opštini.

Zvornički lovci organizovani su u dva udruženja – „Vukovi sa Drine“ Zvornik i „Soko“ Kozluk.

Predsjednici zvorničkog i kozlučkog udruženja Branislav Mirković i Zoran Radosavljević podsjetili su na svečanoj akademiji da lovstvo u opštini Zvornik datira iz 1914. godine kada su privilegiju da budu lovci imali samo bogati ljudi.

Tadašnje Lovačko društvo brojalo je dvadesetak članova, a danas ih u dva udruženja ima 700.

Mirković je podsjetio na istorijat zvorničkog lovstva, te istakao da da su ciljevi gazdovanja dva lovačka udruženja koja danas djeluju u zvorničkoj opštini jedinstveni.

S obzirom na jedinstvenu biološku i ekološku cjelinu lovnih površina, ciljevi gazdovanja su jedinstveni, a planovi su usaglašeni tako da razvoj lovstva u čitavoj opštini ne zaostaje.

„Lovci pokazuju istinsku ljubav prema prirodi, borbi za čistu ekološku sredinu, stalno vodeći računa o biološkoj ravnoteži, bogatstvu i obogaćivanju lovišta svim vrstama divljači koje egzistiraju na ovom području na kome je ukupna lovna površina 39.120 hektara“, rekao je Mirković.

On je dodao da je naročito značajno angažovanje lovačkog podmlatka na radovima u lovištu, jer se na taj način kod njih razvija ljubav prema životinjama i prirodi.

„Čuvajući uspomene na lovačku prošlost, stvaramo uslove za lovačku budućnost, jer se stalno mora imati na umu da lovišta nisu naslijeđena od predaka, nego pozajmljena od naših unuka“, kaže Mirković.

Radosavljević je istakao da malo ko u okruženju može da se pohvali ovakvim jubilejom kao zvornički lovci.

Predsjednik Lovačkog saveza Republike Srpske /LSRS/ Vukašin Vojinović izrazio je zadovoljstvo što lično prisustvuje proslavi jubileja zvorničkog lovstva, ocijenivši da je LSRS „jaka organizacija koja ima 20.000 članova“.

„Mi, lovci čuvamo divljač, taj zadatak uspješno obavljamo. Zvornički lovci prošli su dosta teških trenutaka, imali smo ratove i stihije, kao što je nedavna poplava, pa su mnoga naša udruženja ostala bez gotovo 100 odsto divljači“, rekao je on.

Vojinović je izrazio nadu da će Lovački savez uspjeti obezbijediti podmladak divljači, a već je planirano da se na sljedećoj sjednici Upravnog odbora donesee odluku i omogući lov članovima mnogih lovačkih udruženja.

Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović istakao je da samo ono što je postavljeno na zdrave osnove može da traje, pa tako traju i lovačka udruženja na prostoru zvorničke opštine.

„Ova udruženja imaju najhumaniji cilj, a to je očuvanje prirode i divljači u njoj. Ne mogu a da ne kažem i da su u vrijeme poplava koje su nas nedavno pogodile, kao članovi rezervnog sastava naše civilne zaštite mnogi lovci učestvovali u spašavanju ljudi i dobara, čime su pokazali svoj humani karakter“, naglasio je Stevanović.

Na Svečanoj akademiji prikazan je i promotivni film o 100 godina zvorničkog lovstva čiji je autor zvornički novinar Mišo Lazarević, dugogodišnji saradnik lista „Lovac“, glasila LSRS.

Pjevačko društvo „Izvornik“ uveličalo je svečanost biranim pjesmama i muzikom, a obilježavanje značajnog jubileja nastavlja se večeras druženjem lovaca u motelu „Viktorija“.

Kako je najavljeno, na ovoj svečanosti Vojinović će uručiti priznanja Lovačkog saveza zaslužnim zvorničkim lovcima.

„Zlatni orden“ dobiće Mićo Erić i Zdravko Ilić, „Srebrni orden“ Branislav Mirković, Milosav Lazarević, Vajo Tomić i Milan Stjepanović, a „Bronzani orden“ Nenad Vikić.

Za uspješan rad i doprinos u razvoju lovstva i lovne privrede najveće priznanje LSRS „Zlatni orden“ biće uručen i opštini Zvornik, kao i „Vukovima sa Drine“.

Svečanoj akademiji, čiji je pokrovitelj opština Zvornik, prisustvovali su i predstavnici bratskih udruženja „Mačva“ iz Bogatića i „Vidojevica“ iz Lešnice u Srbiji, te „Rižane“ iz Kopra u Sloveniji, kao i lovačkih udruženja regija Birač, Majevica i Semberija, opštinskih privrednih subjekata i drugi gosti.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare