Održana Akademija zahvalnosti Ćirilu i Metodiju

0

VIŠEGRAD – U Andrićgradu večeras je održana Akademija zahvalnosti svetim Ćirilu i Metodiju.

„Gospod Bog je izabrao Slovene kao narod Božiji, a oni su izrodili braću Ćirila i Metodija“, rekao je književnik i prevodilac Ivan Čarota iz Bjelorusije u pozdravnoj riječi na akademiji u bioskopskoj sali multipleksa „Doli Bel“.

Čarota je podsjetio da 15 slovenskih zemalja raspolaže najvećim bogatstvima u svijetu, te istakao da mu je čast što se nalazi u zemlji nobelovca Ive Andrića i režisera svjetskog glasa Emira Kusturice.

Svoje pjesme na svečanoj akademiji govorili su književnici Nataša Švikart Žumer iz Slovenije, Miodrag Jakšić iz Srbije, Nikolaj Šopov iz Bugarske, Irena Miletić iz Srbije, te Duško M. Petrović iz Republike Srpske.

Petja Šopov iz Bugarske otpjevala je himnu o Ćirilu i Metodiju, a kantautor Branislav Ostojić iz grupe „Zarđali ekser“ baladu „Marina“.

Prije zvaničnog početka Akademije, minutom ćutanja odata je pošta svim stradalim u poplavama u Srbiji i Republici Srpskoj, a ovaj skup je blagoslovio sveštenik Sredoje Andrić.

NJemu je Čarota poklonio ikonu sa likovima svetih Ćirila i Metodija.

Organizatori Akademije zahvalnosti bili su Andrićgrad, Udruženje književnika Srbije, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i kulturno-prosvjetne zajednice Srbije i Beograda.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare