Zadušno predvečerje za žrtve Jošanice

0

FOČA – Ispred spomenika poginulim srpskim borcima i civilima u Foči održano je zadušno predvečerje čime je počelo dvodnevno obilježavanje 22 godine od zločina nad 56-oro Srba u Jošanici.

Scensko-alegorijskim prikazom „Tražim pravdu za nevine žrtve“, koji su izveli učenici Srednje bogoslovske škole „Svetog Petra Dabrobosanskog“, još jednom su opomenute nadležne pravosudne institucije da preživjeli Jošaničani i potomci žrtava nikada neće odustati od zahtjeva da odgovorni za ovaj zločin budu kažnjeni.

Načelnik opštine Radisav Mašić istakao je da građani Foče ne pozivaju na mržnju, već samo žele da ukažu da zločin ne smije da zastari.

„Tražimo pravdu za dvoipogodišnju Danku Tanović, za brata i sestru Dražena i Draganu Višnjić, koji su imali pet i 12 godina, za 18 žena koje su ubijene na kućnom pragu, za sve nevino stradale. Tražimo to već 22 godine i od toga se nikada nećemo umoriti, sve dok zločinci ne budu privedeni pravdi“, poručio je Mašić.

Tužilaštvo u Trebinju, koje je godinama vodilo slučaj „Jošanica“, nikada nije podiglo optužnicu, a isti je slučaj i sa Tužilaštvom BiH, kojem je predmet proslijeđen prije tri godine.

Svjedok jošaničkog stradanja Dušanka Lalović podsjetila je da su opštinsku delegaciju Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila u novembru prošle godine primili glavni tužilac BiH Goran Salihović i tužilac nadležan za predmet „Jošnica“ Behaija Krnjić.

„Tada smo dobili uvjeravanja da će se od Nove godine krenuti sa Jošanicom, ali evo prošlo je više mjeseci, a ništa se nije promijenilo“, kaže Lalovićeva, koja je i sekretar opštinske Organizacije porodica poginulih.

U programu zadušnog predvečerja učestvovala je i etno-grupa Kimval, te recitatori Bogoslovije, a na spomenik je položeno cvijeće i zapaljene su svijeće.

Obilježavanje 22 godine od zločina u Jošanici biće nastavljeno sutra hodočašćem od Foče do spomenika u jošaničkom selu Hodžići, gdje će u 12.00 časova služiti pomen parastos.

U napadu muslimanske vojske iz Goražda na sela fočanske Mjesne zajednica Jošanica, na Nikoljdan 1992. godine na svirep način je ubijeno 56 mještana.

Sjećanje na jošaničko stradanje tradicionalno se organizuje uz „ljetni Nikoljdan“ – prenos moštiju Svetog Nikole, pošto u decembru to ne dozvoljavaju vremenski uslovi.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments