60 radova poklonjeno galeriji

0

VIŠEGRAD – Gradska galerija u Višegradu bogatija je za više od 60 novih djela nakon završenog 19. Međunarodnog saborovanja likovnih umjetnika na kome je pet dana stvaralo 35 slikara, vajara, grafičara i umjetničkih fotografa.

Direktor Gradske galerije i organizator Saborovanja hadži-Branko Nikitović rekao je da je novina posljednjeg saborovanja bila ta što su tri mlada umjetnika oslikala zidove u manastiru Svetog Nikole u Dobrunskoj Rijeci.

Oslikani su zidovi u paraklisu posvećenom Svetom Vasiliju Ostroškom Čudotvorcu.

Nikitović je dodao da je novina i to da su dva umjetnička fotografa zabilježila više od hiljadu svjetlopisa Višegrada i njegove okoline.

Ovogodišnje saborovanje, kaže on, obilježilo je i predavanje slikara, istoričara umjetnosti i putopisca Milutina Dedića pod nazivom „Hilandar zauvijek“.

Poetski recital, umjesto na Ćupriji na Drini, održan je u prostoru Andrićgrada ispred spomenika Ivi Andriću.

„Zanimljivo je da su učesnici saborovanja iz inostranstva tražili i dobili sertifikate kojim se potvrđuje da su bili na ovom okupljanju, jer će im oni dobro doći na fakultetima i univerzitetima gdje rade“, kaže Nikitović.

Nikitović navodi da je za vrijeme 19 saborovanja u Višegrad ovdje radilo 450 umjetnika iz 40 zemalja, koji su Galeriji ostavili najmanje po jedno umjetničko djelo.

„Ovo saborovanje se smatra jednim od najkvalitetnijih i mnogoljudnijih okupljanja likovnih stvaralaca u jugoistočnoj Evropi. S pravom tvrdim da je Višegrad u oblasti likovne umjetnosti postao centar Balkana“, zaključuje Nikitović.

Saboravnje u Višegradu održano je od 25. do 31. avgusta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare