23 slučaja maloljetničke delikvencije

0

Na području Istočnog Sarajeva u prvih devet mjeseci ove godine registrovana su 23 slučaja maloljetničke delinkvencije, izjavio je šef operativnog centra Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Jovan Maunaga.

Poslije okruglog stola na temu “Načini prevencije vršnjačkog nasilja“, on je novinarima na Palama rekao da je nedavno podnesen izvještaj za jedan slučaj vršnjačkog nasilja, a riječ je o iznudi pištolja i novca od maloljetnika, koji su bili pod uticajem medija i povedeni primjerom nekih organizovanih razbojničkih grupa.

Predsjednik disciplinske komisije u CJB Istočno Sarajevo Jadranka Samouković rekla je da su škola i porodica glavno žarištve vršnjačkog nasilja, kao i socijalni problemi koje treba prepoznati na vrijeme.

Samoukovićeva je istakla da postoje tri vrste vršnjačkog nasilja, a to su verbalno, fizičko i nasilje kroz odnose. Ona je dodala da su u vršnjačkom nasilju prepoznatljivi fizički napadi, ali da djeca najčešće trpe kroz odnose koji nisu vidljivi.

Govoreći o Zakonu o maloljetničkoj delinkvenciji, koji je donešen 2009. godine, Samoukovićeva je istakla da je problem u primjeni tog zakona finansijske prirode i dodala da Vlada RS nije obezbijedila mogućnosti da se taj zakon primjeni, jer ne postoje ustanove u kojima bi se provele pojačane mjere nadzora nad maloljetnikom i utvrdio razlog nasilničkog ponašanja.

Pedagog u Srednjoj školi “28. jun“ u Istočnom Novom Sarajevu Radmila Cigler rekla je da veliki problem predstavlja edukacija roditelja za nove uslove vaspitanja i obrazovanja.

CJB Istočno Sarajevo organizovao je ovaj okrugli sto povodom realizacije Kampanje “Spriječimo vršnjačko nasilje“, koju tokom oktobra provodi MUP RS.

Okruglom stolu su, osim pripadnika policije, prisustvovali i pedagozi osnovnih i srednjih škola sa područija Istočnog Novog Sarajeva, Istočne Ilidže, Pala, Sokoca, te predstavnici centara za socijalni rad.

Osnovni cilj kampanje “Spriječimo vršnjačko nasilje“ je prevencija pojave novih slučajeva nasilja među omladinom, i to, provođenjem propagandno-promotivnih aktivnosti, te organizovanjem javnih tribina i okruglih stolova.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare