11. festival frule „Čija frula ovim šorom svira“

0

Na 11. festivalu frule pod nazivom „Čija frula ovim šorom svira“, koji će biti održan od 18. do 20. avgusta na Palama nastupiće deset umjetnika na ovom instrumentu iz BiH, Srbije i Makedonije, a najboljima će biti dodjeljene nagrade, rekao je Srni predsjednik Opštinskog odbora Srpskog prosvjetnog kulturnog društva (SPKD) „Prosvjeta“ Pale Slobodan Kovačević.

U cjelovečernjem programu 19. avgusta nastupiće i KUD „Romanijska vrela“ iz Mokrog, „Luča“ sa Sokoca i „Mladost“ sa Pala.

„Osim, takmičarskog dijela i igre uz frulu, posebno će biti veselo sa pjevačima uz frulu – Snježanom Đurišić, Mišom Maunagom, Ivanom Bejat, Dejanom Hršumom, Mladenom Krsmanom, Bobanom Višnjićem, Božom Kostovićem“, istakao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da će se, pored najboljih frulaša, birati i najljepša djevojka u narodnoj nošnji.

On je dodao da će 18. avgusta u Kulturnom centru Pale za ljubitelje umjetničke fotografije biti postavljena izložba fotografija „Naše starine“ Slobodana Krstića, a u salonu „Stanišić“, u saradnji sa etno-galerijom „Ognjište“ iz Pala izložiće frule i gusle poznatih majastora – proizvođača ovih instrumenata .

Kovačević je istakao da je frula najstariji instrument i prema nekim saznanjima stara je preko 30 000 godina, zbog čega bi festival frule trebao da nađe mjesto na kulturnoj mapi Evrope.

On je zagovornik ideje da se organizuje evropski festival frule na kojem bi nastupili majstori narodnih duvačkih instrumenata – frule, gajdi, duduka, kavale, jer u Evropi ne postoji nijedan takav festival.

Festival frule održaće se u salonu „Stanišić“, a cijena ulaznice je 5 KM.

Kovačević je rekao da će 20. avgusta biti održan okrugli sto o temi „Frulaši i etnomuzičari o fruli“.

Generalni pokrovitelj festivala je grad Istočno Sarajevo, a manifestaciju sufinasiraju Ministarstvo prosvjete i kulture RS i Ministarstvo za dijasporu Vlade Srbije.

Organizator ove tradicionalne manifestacije je SPKD „Prosvjeta“ Opštinski odbor Pale.


(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare