četvrtak, 29. jun 2017.

Pale live! Urban info portal

Palelive.com YouTube kanal Prati nas na Facebook-u! Prati nas na Twitter-u!

El. pošta Štampa

Ćorkanov let na Tuševljakovo platno

VIŠEGRAD - Slikar Slavko Tuševljak iz Višegrada opsjednut je vizijom i motivom za svoju sliku - vidi veliko slikarsko platno a na njemu, na ogradi Ćuprije na Drini, lebdi Ćorkan, onako u dronjcima, razbarušen, rukama ispruženim nad ponorom, pijan i pogleda uprtog u daljinu.


Za njim na "kičmi" starog mosta grupica pijanih kasabalija, otvorenih usta gleda u gradsku skitnicu i ne vjeruje da je to on, onaj poslušni Ćorkan koji u zimsko jutro na zaleđenoj ogradi starog mosta "leti" u neki drugi, bolji svijet.

Sa Tuševljakovih slika zagledani u budućnost, sazdani od nijansi boja, umijeća umjetnikovih ruku i rojeva misli gledaju likovi iz djela Ive Andrića. Pa i sam pisac, onako ozbiljan, kao strog i zamišljen .

I tako te slike, lica, predjeli i građevine na njima posmatrača navode da mu iskrsne vizija nekih prošlih skoro nestvarnih vremena kad je Višegrad bio utvrđenje Pavlovića, pa turska kasaba i austrijska varošica i kad je disao, kao i sad, nenačetim plućim krilima Drine i Rzava .

Lotika lijepa Jevrejka, hotelijerka, jedan od likova iz romana "Na Drini ćuprija" našla se, ne slučajno, na Tuševljakovim slikama, ali i niska drugih ličnosti, koje Višegrađani, opijeni ljepotom i ljubavlju prema svom gradu, s ponosom ističu.

"Privilegija je roditi se u ovom gradu ali je obaveza umjetnika da bar zakorači na Andrićevu višegradsku stazu, i da pokuša da, ako je slikar, naslika i Ćupriju i Andrića i njegove likove , koji , kako reče nedavno Emir Kusturica `još tumaraju uskim ulicama ovog grada`", - kaže Slavko Tuševljak.

Mladi slikar iz grada na Drini ne bira tehniku kako bi ostvario svoj naum.

Da bi na slikarskom platnu ovjekovječio svoj grad i ličnosti koje su u njega utkale dio sebe Tuševljak se služi tehnikom ulja na platnu, akvarelom, ugljenom ili te mogućnosti kombinuje pokazujući tako osobenost i različitost motiva koji obrađuje.

"Na slikama je prepoznatljiva patina, koju sam `skinuo` sa slika Mersada Berbera i drugih velikih bosanskohercegovačkih i srpskih slikara, lirska nota u njih utkana jei titraj iz moje duše, a neobični likovi još žive u na listovima ukoričenih Andrićevih knjiga", dodaje mladi slikar, apsolvent na Pravnom fakultetu.

Tuševljak priprema i prvu samostalnu izložbu. Želja mu je da se ona otvori na sofi mosta Mehmed-paše Sokolovića ili u onom luku Ćuprije , na desnoj obali Drine, koji je na suvom .

U ateljeu ovog umjetnika u naselju Megdan puno je nazavršenih slika i neostvarenih slikarskih planova.

Jedan od njih je da se Ćorkan, ličnost koja je zaista postojala, "samo ga je Andrić za časak izvadio iz života i stavio u u knjige", ušeta sa ograde kamene ljepotice i zaustavi u pokretu na njegovoj slici.


(www.palelive.com / Srna)Komentari (0)
Dodaj komentar
Vaši detalji:
Komentar:
[b] [i] [u] [url] [quote] [code] [img]   
:angry::0:confused::cheer:B):evil::silly::dry::lol::kiss::D:pinch::(:shock::X:side::):P:unsure::woohoo::huh::whistle:;):S
:!::?::idea::arrow:
Sigurnost
Morate navesti anti-spam kod koji stoji na slici.
Klikom na dugme "POŠALJI" prihvatam Uslove korišćenja.

Uslovi korišćenja  :  Pošaljite vijest  :  Oglasi  :  Marketing  :  Kontakt                                                                                                        Pratite nas na Facebook Palelive.com YouTube kanal Palelive.com Twitter