Žrtve za slobodu srpskog naroda ne smiju biti zaboravljene

0

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je danas na Palama da ne smiju biti zaboravljene žrtve date za slobodu srpskog naroda.

Savanović je na Palama, koje danas proslavljaju Dan i krsnu slavu – Veliku Gospojinu, u ime Vlade Republike Srpske položio vijenac na centralnom spomeniku palim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Navodeći da je 536 boraca sa prostora Pala dalo život za slobodu srpskog naroda i stvaranje Republike Srpske Savanović je istakao da je sloboda srpskog naroda na ovim prostorima teško ostvariva.

„Istorijski posmatrano – lako se gubilo, a teško se dolazilo do slobode“, rekao je Savanović novinarima.

On je poručio da stanovnici Republike Srpske, posebno mlađe generacije, moraju biti nadahnute svim žrtvama datim za slobodu srpskog naroda, od osmanlijskog perioda pa do najnovijih dana, jer je rezultat svih tih stradanja danas Srpska.

„Ona je ogromnu cijenu platila i to nas obavezuje, govori koliko moramo biti ozbiljni, odgovorni, koliko moramo u političkom i svakom drugom smislu biti svjesni činjenice da branimo slobodu, da je odbranimo jednim demokratskim, civilizovanim načinom, poštujući volju naroda, a ona je iskazana devedesetih godina /20. vijeka/“, naglasio je Savanović.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Srpske konstatovao je da je sarajevsko-romanijsko ratište bilo jedno od najtežih, možda najteže ratište u odbrambeno-otadžbinskom ratu, na kome je poginulo četiri hiljade boraca.

„Oni su stvorili Republiku Srpsku i dali nam je u nasljeđe, oni nas obavezuju da je čuvamo“, dodao je Savanović.

On je podsjetio da je u programu stambenog zbrinjavanja porodica poginulih i ratnih vojnih invalida na Palama zbrinuto 148 korisnika, za šta je utrošeno više od dva miliona KM.

„Ministarstvo je kroz sva davanja – banjsku rehabilitaciju, stambeno zbrinjavanje, socijalna zbrinjavanja ljudi koji su u procesu privatizacije i stečaja ostali bez posla, jednokratne pomoći za liječenje i druga izdvojilo oko 10 miliona KM“, rekao je Savanović i dodao da to ne znači da ne treba više izdvajati.

Ministar Savanović izrazio je zadovoljstvo što su Pale moderno mjesto sa uglavnom mladim stanovništvom, u kojem bijela kuga nije prisutna kao što je slučaj u drugim krajevima Republike Srpske.

„To obavezuje Vladu i sve institucije Srpske da dalje ulažu u Pale jer ovaj prostor pokazuje kako treba ići i ponašati se u narednom periodu“, ocijenio je Savanović.

On je dodao da uz porodice palih za slobodu i ratne vojne invalide pažnju treba posvetiti i demobilisanim borcima.

(www.palelive.com / Srna)

 

Vlada Srpske za socijalna zbrinjavanja na Palama uložila oko 10 miliona KM

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović izjavio je Srni da je Vlada Republike Srpske za razne vidove socijalnog zbrinjavanja na području opštine Pale uložila oko deset miliona KM.

Savanović je rekao da je riječ o zbrinjavanju po osnovu privatizacije preduzeća, zapošljavanja, banjske rehabilitacije i ostalog.

On je naveo da je posredstvom stambene politike Vlade Srpske na području opštine Pale zbrinuto 148 porodica, odnosno izgrađeno 87 stanova, te realizovano 67 nepovratnih novčanih pomoći.

„Nastavićemo i dalje da ulažemo u skladu sa mogućnostima“, poručio je Savanović.

On je naglasio da će svaki dio Republike Srpske biti ravnomjerno zastupljen kada je riječ o ulaganjima Vlade Srpske i Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite.

Savanović je rekao da su Pale dobar primjer kako treba raditi i razvijati se, te da ohrabruje činjenica da u ovoj lokalnoj zajednici ne vlada bijela kuga.

On je naveo da će danas prisustvovati svečanostima povodom krsne slave i Dana opštine Pale, te na taj način dati podršku lokalnoj zajednici i vlasti da nastave putem razvoja, obnavljanja i ulaganja.

(www.palelive.com / Srna)

 

Podrška izdvajanju sredstava od kupovine vozila za liječenje djece

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović danas je na Palama podržao inicijativu predsjednika Srpske Milorada Dodika da se 10 odsto vrijednosti svakog nabavljenog automobila u javnim preduzećima i službama uplati u Fond solidarnosti za liječenje djece.

„Mislim da je prijedlog predsjednika realan, racionalan i da treba ići u tom pravcu, čak ga treba u zakonsku regulativu ugraditi“, rekao je Savanović novinarima.

Prema njegovim riječima, oni koji imaju više mogućnosti, javna preduzeća i institucije, treba da izdvoje 10 odsto za najhumaniju stvar, a to je liječenje djece.

„Mislim da je dobar prijedlog i da će dobiti punu podršku i vlasti i opozicije“, istakao je Savanović.

On je dodao da će ministarstvo na čijem je čelu podržati ovu inicijativu.

„Mi praktično pokazujemo taj senzibilitet, posebno predsjednik, kroz organizaciju određenih donatorskih večeri kada je riječ o pomoić djeci“, podsjetio je Savanović i zaključio da je izdvajanje novca od kupljenih automobila način da se ojača Fond solidarnosti za liječenje djece.

Savanović je, u ime Vlade Republike Srpske, danas na Palama, koje proslavljaju Dan i krsnu slavu – Veliku Gospojinu, položio vijenac na centralnom spomeniku palim borcima u odbrambeno-otadžbinskom ratu.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare