Zoran Rebrinović: Planiramo više raditi na popularizaciji gusala kod mladih

0

19. Festival guslara Republike Srpske je stigao u svoju kolijevku, grad Pale, podno hajdučke planine Romanije koja je opjevana u mnogim epskim pjesmama. Festival predstavlja krunu jednogodišnjeg rada Saveza guslara Republike Srpske.

Razvojem interneta i brzinom protoka informacija, naš jezik i kultura su na udaru novih struja i trendova. Mladi sve više mijenjaju srpski jezik stranim riječima i izrazima, a opanci i gusle su im pojam zastarjelosti.

Kako sačuvati gusle koje sa sobom vežu bogatu srpsku kulturu i tradiciju, pitali smo sekretara Saveza guslara Republike Srpske Zorana Rebrinovića.

„Treba raditi na popularizaciji i omasovljavanju. Savez guslara Republike Srpske trenutno ima 15 guslarskih društava i dvije guslarske sekcije sa 178 članova, od čega su 23 mlada guslara od 7 do 17 godina. Popularizacija kod mladih je veoma bitna, pa organizujemo posebna takmičenja mladih guslara i ove godine planiramo održati 15. po redu takmičenje u okviru „Nevesinjske olimpijade“.

Naša vizija je da ovi festivali i okupljanja guslara prerastu samo takmičenje u smislu promocije i dobijanja novog kruga ljubitelja gusala.

Poseban cilj nam je popularizacija gusala u osnovnim i srednjim školama, gdje planiramo popularizovati guslanje kroz priče o epskoj poeziji, guslama i predstavljanjem mladih guslara.

Što se tiče studenata, ove godine ćemo na Filozofskom fakultetu u Palama drugi put organizovati Akademiju gusala, na kojoj će biti predstavljen veliki broj naučnih radova od strane poznatih akademika.

Prvo guslarsko takmičenje je organizovano 1925. godine na Alpašinu polju u Sarajevu pod nazivom „Guslarska utakmica“. Prvo guslarsko društvo je osnovano u Sarajevu 1961. godine, a prvi festival deset godina kasnije…

Bilo je perioda u našoj istoriji kada su gusle ostavljene po strani. Moramo biti svjesni da su guslanje i epska poezija naše kulturno naslijeđe kojeg se ne smijemo odreći i stiditi.“ – zaključio je Zoran Rebrinović.

Prateći nove trendove, ali njegujući i čuvajući svoju kulturu, naš portal je svojim posjetiocima omogućio direktan prenos 19. Festivala guslara Republike Srpske.

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments