Značajne odluke o uklanjanju nelegalnih objekata

3

Predsjednik Skupštine opštine Pale Damjan Škipina ocijenio je da je lokalni parlament u proteklih 100 dana rada donio niz bitnih odluka, među kojima su odluke o uklanjanju objekata bez građevinske dozvole, kao i onih u ruševnom stanju, te o izradi zoning regulacionog plana posebnog područja Ravne planine i Nordijskog ski-centra Dvorišta.

Kao veoma značajnu, Škipina je istakao odluku o visini rente uređenja građevinskog zemljišta po metru kvadratnom, koja je na posljednjoj sjednici Skupštine opštine podignuta po zonama.

„Kada je riječ o uklanjanju objekata, procedura je da vještak građevinske struke sačini zapisnik, a vlasnicima objekata biće dat rok da ih uklone. Ukoliko se vlasnici ogluše o taj poziv, opština će o svom trošku izvršiti uklanjanje objekata, ali će ostati teret na toj nekretnini, odnosno troškovi će kasnije morati da se izmire kada dođe do prometovanja nekretnine“, rekao je Škipina Srni.

On je dodao da se ovim objektima narušava izgled i estetika grada, ali i bezbjednost građana Pala.

Prema njegovim riječima, u posljednje vrijeme oko skijališta Ravna planina i Dvorišta postoji veliko interesovanje za gradnju, a to područje do sada nije bilo obuhvaćeno tim regulacionim planom i opština nije imala prihod od izgradnje.

„Završili smo i to. Ubuduće će opština Pale imati prihode kada je u pitanju izgradnja stambenih i poslovnih objekata na tom području. Smatramo da iz treće zone Dvorišta treba da pređu u drugu zonu i samim tim i prihod od rente i uređenja i prodaje zemljišta sa tog obuhvata će biti veći“, naveo je Škipina.

On je naglasio da se sve radi kako bi lokalna zajednica napravila dodatne i veće prihode i da bi u naredenom periodu, prije svega za Jahorinu, Dvorišta i Ravnu planinu, mogla da kroz infrastrukturu stvori povoljnije uslove za investitore.

Škipina je napomenuo da su sve odluke u prethodnih nekoliko sjednica donesene jednoglasno jer su odbornici prepoznali iskrene namjere.

Škipina je naveo da je proširenje vrtića „Bubamara“ u završnoj fazi, da se očekuje rekonstrukcija Ulice Branka Ćopića, prema Podvitezu, pristupni put prema pećini Orlovača, izgradnja zgrade Policijske uprave Istočno Sarajevu, završetak radova na izgradnji parka kod Osnovne škole „Pale“ i izmještanje cjevovoda Toplane, te niz drugih projekata.

On je dodao da će dinamika realizacije projekata zavisiti od pandemije virusa korona, ali da će oni svakako biti realizovani.

Škipina je istakao da je otvoren za sve inicijative i prijedloge svih odbornika, kao i građana opštine Pale, kojima će biti na raspolaganju da bi zajedno ostvarili što bolje rezultate i stvorili što povoljniji ambijent za život na Palama.

Podrška za izbor Škipine za predsjednika Skupštine opštine Pale prvi put nije bila ograničena samo podrškom glasova koji su dio skupštinske većine, već je za njegov izbor glasao i veliki broj opozicionih odbornika.

On je za predsjednika izabran sa 21 od ukupno 25 glasova.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
3 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Zaista je opravdana odluka o uklanjanju ruševnih objekata… Jedan od njih je bivša upravna zgrada pilane „Novorez“, koja je u takvom stanju da se krov i podkovica svakog trenutka mogu urušiti i ubiti prolaznike, ali i djecu i osobe kojima je tu autobusko stajalište. Takođe, u samom centru, u zaleđu ulice M. Simovića, se nalaze nekakvi kontejneri „Šumarstva“, zarasli u korov i smeće, te leglo svega i svačega. Više je ruševnih i napuštenih objekata preko puta parka i Srđanovog spomenika…i ko zna koliko još toga. Smatram da nešto treba ODMAH učiniti sa fontanama i onom u „funkciji“ i onom u “ izgradnji“. Obje su katastrofa! Ili ih treba konačno urediti da budu ukras grada, ili porušiti/zatrpati zemljom i posaditi cvijeće. Da ne govorimo o šetalištu i njegovim podzidama, stepenicama…sve jedna velika r u j i n a. Kao da je izgrađeno prije 50 ili 100 godina. Da li je ugovorom sa Izvođačem predviđen ikakav garantni rok, ili je sve po sistemu “ drži vodu, dok majstori odu“. Palama je definitivno potreban temeljit „reset“, uređenje, o d g o v a r a j u ć e i k v a l i t e t n o čišćenje…, kako bi… Čitaj dalje »

Stara paljanska čaršija je sramota za opštinu. Barem 10 objekata uz glavnu cestu je za rušenje. Strahota proći ulicom, a praktično centar!

Sramota za opštinu je i to što do sada nije uklonjeno/zabranjeno neugledno stovarište građevinskog materijala i mašina, na samom ulasku u Pale, ispred autobuske sranice. Ali, politička, rodbinska i tajkunska moć je iznad svega!