Značajan napredak u razvoju preduzeća „Mofas“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je danas da je vidljivo da u preduzeću „Mofas“ u Istočnom Sarajevu postoje jasni razvojni planovi, koji idu u pravcu povećanja obima i vrijednosti proizvodnje i otvaranja novih radnih mjesta.
Nakon obilaska podgona privrednog društva „Mofas“, Đokić je naglasio da je od novembra, kada je bio u posjeti ovom preduzeću, do danas vidljivo da je došlo do značajnijeg napretka u samom razvoju i poslovanju ovog preduzeća, te istakao da je sa rukovodstvom razgovarao o budućim planovima i kako dalje, uz partnerstvo i dobru saradnju, pomoći da se dostignuti napredak još više osjeti u narednom periodu.

„Ono što postaje problem i ove i drugih opština je što nema adekvatnog kadra koji bi mogao da radi u ovakvoj proizvodnji. Tu mislim na metalostrugare, metaloglodače, varioce, bravare, jer se oni nedovoljno obrazuju u školama i sada je problem da nađete adekvatnu radnu snagu“, rekao je Đokić i dodao da su neki radnici blizu penzije i potrebno je razmišljati o novim radnicima, a posebno o kadru visoke stručne spreme.

Đokić je naglasio da se sa novim pristupom proizvodnji moraju suočiti svi radnici, jer su to novi zahtjevi u pogledu norme i kvaliteta, dodavši da se neće moći mnogo toga promijeniti ukoliko se ljudi sami ne potrude da promijene sebe.

„Osjećam optimizam kod radnika i ovo potvrđuje našu opravdanost u osnovnoj ideji da na ovaj način sačuvamo proizvodnju ove vrste u Istočnom Sarajevu. Svi oni sumnjivci koji su govorili da će ovo propasti i da od ovoga nema ništa, koji su me nastojali ubijediti da od toga odustanem, evo sada moraju da pognu glavu i da priznaju da smo napravili nešto što vrijedi i što daje rezultate i što će u budućnosti biti od velikog značaja i za zaposlene, i za grad Istočno Sarajevo i za cijelu Republiku Srpsku“, poručio je Đokić.

On je istakao da je svim bivšim radnicima „Famosa“, kada je došlo do transformacije i formiranja novog društva, uvezan radni staž, plaćena im je otpremnina i niko od njih neće biti oštećen, a i ako je negdje bilo administrativnih problema i to će biti završeno.

Đokić je podsjetio da je za uvezivanje radnog staža izdvojeno oko 600.000 KM.

Direktor „Mofasa“ Branko Kenjić istakao je da je u potpunosti obnovljena proizvodnja na linijama zupčanika, bregastih vratila, radilica i one su uposlene punim tempom, a počela je i proizvodnja na liniji glava cilindra gdje u narednom mjesecu očekuje punu uposlenost.

Kenjić je rekao da „Mofas“ zapošljava 95 ljudi, da su izmirene obaveze za plate i doprinose zaključno sa martom, te da je prosječna plate viša od 650 KM. On je naveo da je u ovoj godini ostvarena realizacija nešto više od 2.100.000 KM i tu su obezbijeđeni polufabrikati za naredna tri mjeseca proizvodnje i ugovaraju se novi materijali i nabavka novih polufabrikata za naredni period.

Prema njegovim riječima, pod narudžbom je oko 750.000 evra što garantuje da se može ostvariti plan koji je zacrtan za ovu godinu, a to je oko 6.700.000 KM i sve je većinom za inostrano tržište.

Direktor njemačke kompanije „Pol Berhart“ Dirk Ote istakao je da su prije godinu dana došli u „Famos“ sa jednom vizijom da pokrenu proizvodnju, u čemu su i uspjeli.

On je istakao da je dosta urađeno, ali da još nisu blizu cilja, zbog čega će se i dalje razvijati u jednu modernu fabriku koja će biti spremna da svoje proizvode izvozi na svjetsko tržište.

Bivši radnik „Famosa“, a sada „Mofasa“, Slavko Marković rekao je da je zadovoljan činjenicom da je u fabrici nastavljena proizvodnja, da imaju dovoljno posla i da su im plate redovne. „Ovo je spas za bivši ‘Famos'“, naglašava Marković.

Radomir Šehovac, koji u „Famosu“, a sada u „Mofasu“, radi 20 godina, rekao je da je stanje u fabrici sada mnogo bolje, plata je redovna, a mogu zaraditi i više jer imaju i prekovremenog rada koji je plaćen.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare