Živote dalo 144 pripadnika Višegradske brigade VRS

0

VIŠEGRAD – Iz Višegradske ili Druge podrinjske brigade Vojske Republike Srpske /VRS/, koja je formirana na današnji dan prije 22 godine, za stvaranje Srpske živote je dalo 144 njenih pripadnika, a više od stotinu ih je ranjeno, rečeno je danas u Višegradu na obilježavanju ovog datuma.

„Brigada je formirana da bi se odbranio srpski narod koji je od muslimanskih ekstremista u Višegradu bio ugrožen i godinu dana prije početka otadžbinskog rata“, rekao je ratni komandant ove brigade Luka Dragičević.

On je podsjetio da je borba za slobodnu srpsku teritoriju bila teška i svakodnevna, ali da je ona odbranjena, a kasnije su najbolje jedinice ove brigade učestvovale na ratištima širom Republike Srpske.

Načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković je posebnu zahvalnost izrazio dobrovoljcima iz Rusije od kojih su njih šestorica dali živote za Srpsku na višegradskom ratištu.

On je predstavnicima Televizije Rusije koji snimaju film o ruskim dobrovoljcima i o stvaranju Republike Srpske uručio Grb grada Višegrada.

Svijeće su prislužene na Srpskom vojničkom groblju na Megdanu i pred Spomenikom ruskim dobrovoljcima i braniocima Republike Srpske na Trgu palih boraca, a parastos je služen u Spomen-sobi gdje se nalaze 396 fotografija poginulih boraca Ilijaške, Vogošćanske, Goraždanske, Krajiške, Konjičke i drugih brigada čije su porodice poslije Dejtonskog mirovnog sporazuma doselile u Višegrad.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare