Zgrada EFIS-a biće opremljena do 20. oktobra

0

Dekan Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) prof. dr Ljubiša Vladušić potvrdio je danas u intervju za zvaničnu web stranicu Univerziteta u Istočnom Sarajevu da je počelo opremanje nove zgrade Ekonomskog fakulteta i da bi taj posao trebalo da bude završen do 20. oktobra.

“Godinu i po dana nakon završetka izgradnje zgrade fakulteta i komplikovane procedure kroz koju smo, konačno, prošli, mogu da kažem da smo 10. septembra potpisali ugovor sa izvođačem radova koji se obavezao da će u roku od 40 dana opremiti novu zgradu Ekonomskog fakulteta i staviti je u funkciju izvođenja nastave”, rekao je dekan Vladušić gostujući u emisiji “Pod lupom” OSM televizije u Palama.

On je dodao da je sredstva za opremanje nove zgrade Ekonomskog fakulteta u iznosu od 330.000 KM obezbijedila Vlada RS.

“Tim novcem nećemo moći opremiti cijelu zgradu, za šta je potrebno duplo više sredstava. Planom opremanja predviđeno je da se prvo završe amfiteatri i sale za nastavu. Opremićemo i dekanat, kao i 20 do 25 kabineta”, precizirao je Vladušić i dodao da očekuje da će naredne godine Vlada RS obezbijediti i ostatak sredstava kako bi nova zgrada Ekonomskog fakulteta u cjelosti bila u funkciji izvođenja nastave i naučno – istraživačkog rada.

Vladušić je izrazio zadovoljstvo zbog činjenice da je Ekonomski fakultet UIS-a u prva dva upisna roka na dva studijska programa upisao 215 studenata.

“Već u prvom upisnom roku popunjena su sva mjesta za studente koji se finansiraju iz budžeta. Posebno interesovanje vladalo je za novi program turizma i hotelijerstva, čijim je otvaranjem, očito, napravljen pun pogodak. Turizam jeste i u budućnosti će biti jedna od ključnih privrednih grana u RS i za njen dalji razvoj biće neophodni stručnjaci koje ćemo proizvesti”, poručio je Vladušić.

(www.palelive.com / ues.rs.ba)

Glavaš: Tresla se gora – rodio se miš!

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu (UIS) Aleksandar Glavaš izjavio je da je izgradnja novog studentskog doma na Palama prioritet za studente UIS-a koji očekuju što bržu izgradnju tog objekta.

“Studentski dom na Palama mora da se gradi jer studenti ovdje, nakon 20 godina, zaslužuju da imaju bolji smještaj”, poručio je Glavaš gostujući u emisiji “Pod lupom” OSM televizije.

On je pojasnio da ovaj projekat ima snažnu podršku predsjednika RS Milorada Dodika i premijerke RS Željke Cvijanović, dok je, kako je naveo, izostala puna podrška ministarstva prosvjete i kulture u Vladi RS.

“Nakon smjene u resornom ministarstvu, imali smo velika očekivanja od novog ministra. Desilo se, međutim, po onoj narodnoj: tresla se gora, rodio se miš. I dan – danas imamo iste probleme – disproporciju u finansiranju dva javna univerziteta, kao i probleme sa studentskim standardom koji nisu riješeni”, upozorio je Glavaš.

On je dodao da cijela priča u vezi sa izgradnjom Studentskog doma na Palama potiče od predsjednika RS, koji je prepoznao značaj i neophodnost realizacije tog projekta.

“Isto je u svojoj izjavi potvrdila i premijerka Cvijanović, zbog čega smo optimisti da će gradnja doma uskoro početi i da će on biti završen u najskorije vrijeme”, rekao je Glavaš.

On je dodao da je UIS investitor ovog projekta i da se trenutno provodi neophodna zakonska procedura za izbor izvođača radova.

“Imali smo priliku da vidimo projekat doma i zadovoljni smo onim što smo vidjeli. Biće to savremeni objekat, sa čitaonicom, kino-salom i drugim neophodnim sadržajima. Posebna pažnja biće posvećena i studentima sa posebnim potrebama, koji će imati poseban ulaz i sobe na prvom spratu. Objekat je blizu fakulteta i autobuske stanice, što je za buduće korisnike usluga studentskog doma takođe bitno”, precizirao je Glavaš.

Prema njegovim riječima studenti su prije više od godinu dana pokrenuli inicijativu da studentski centri u RS budu dio univerziteta, odnosno da posluju kao organizacione jedinice univerziteta.

“Mi ćemo istrajati na toj inicijativi jer pitanja studentskog standarda svuda u svijetu rješavaju univerziteti. Vjerujem da će to pitanje ponovo biti postavljeno i na skorašnjoj tematskoj sjednici Vlade RS od koje puno očekujemo”, poručio je Glavaš.

(www.palelive.com / ues.rs.ba)

Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments