Zemljani radovi počinju naredne sedmice

0

SOKOLAC – Naredne sedmice počeće zemljani radovi na izgradnji etno sela na Ravnoj Romaniji, dogovorili su načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica i proslavljeni režiser i idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica.

Bjelica je rekao novinarima da će opština obezbijediti infrastrukturu, odnosno zemljište, priključenje vode i električne energije, te oblu građu za objekte, čija bi izgradnja trebalo da počne na proljeće.

Napomenuvši da je izrada projekta etno sela u završnoj fazi, Bjelica je naglasio da je u prvoj fazi predviđeno da etno selo bude izgrađeno na površini od 10 hektara, ali će pripremni radovi, za početak, biti izvedeni na pet hektara zemljišta, sa desne strane magistralnog puta od Sokoca prema Sarajevu.

Bjelica je dodao da će se uskoro razgovarati sa potencijalnim investitorima zainteresovanim za izgradnju etno sela, a da će biti registrovano i zajedničko preduzeća Vlade Republike Srpske, opštine Sokolac i Andrićgrada sa Emirom Kusturicom.

“Gospodin Kusturica bi u izgradnji etno sela učestvovao sa 51 odsto kapitala u ovome preduzeću, a Republika Srpska i opština Sokolac sa po 24,5 odsto, što je veoma prihvatljivo za ovu opštinu”, istakao je Bjelica.

Kusturica je rekao novinarima da će ideja o izgradnji etno sela na Ravnoj Romaniji pomoći očuvanju tradicije ovoga kraja, jer je riječ o različitim tipovima dinarskih kuća koje se građene na prostoru od Knina pa sve do Zlatibora.

“Naša drvena kuća je kulturno blago, a na primjeru Mećavnika se pokazalo da može da bude vrlo unosan turistički biznis”, istakao je Kusturica.

Sastanku je prisustvovao i predsjednik Skupštine opštine Sokolac Danko Vučetić.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments