Željezni most vratio sjećanja

0

ZVORNIK – Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je da je divan osjećaj ponovo biti u Zvorniku, a najviše zbog starog željeznog mosta preko Drine, gdje je prije 28 godina snimao film „Otac na službenom putu“.

„Upravo to je evociranje jednog vremena koje je davno prošlo, a koje sam umjetnošću i ovim što sada radim produžio, tako da je povratak, koliko god iznenadan, u Zvornik, taj osjećaj ponovo vratio“, rekao je novinarima Kusturica, koji je u Zvorniku sinoć održao koncert sa “No smoking orkestrom“.

On je ocijenio da na ovim prostorima postoje dva različita kiča u muzici.

„Jedan je onaj što se uveze, dok je drugi domaći kič, koji je zapravo kič drugog kiča. U originalu muziku /`No smoking orkestra`/, recimo, od Japana pa do Sjeverne Amerike razumijevaju, dok je činjenica da kod nas, rekao bi, ne postoji pozicija za takvu muziku“, rekao je Kusturica.

Zapitao je zašto je tako i odgovorio.

„To je muzika koja se ne stidi. To je tradicija koja razvija sve moguće žanrove iz običnog srpskog kola, koje se izvodi na svadbama, ali prevedeno u novim aranžmanima i na drugi jezik, gdje je u stvari najvažnija energija koja se šalje sa bine“, pojasnio je Kusturica.

Ističući da ima od Boga privilegiju da može da pjeva, svira, režira, gradi, Kusturica je rekao da je turneja po svjetskim metropolama, postala malo naporna, jer je počela u junu, a završava se negdje u avgustu.

„Svaki drugi dan sviramo, pa ću malo podići ručnu i vratiti se filmu“, rekao je Kusturica.

Kusturica je potvrdio da više ne sarađuje sa Neletom Karajlićem.

„No smoking orkestar“ i Emir Kusturica sinoć su, pred više od deset hiljada građana, održali koncert na ljetnoj pozornici Gradske plaže u Zvorniku.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments