Zelengorska jezera, vrhovi i borovnice oduševljavaju turiste

0
Zelengorska jezera, vrhovi i borovnice oduševljavaju turiste

FOČA – Grupa od dvadesetak turista iz Rijeke, Opatije i Zagreba, koja se pridružila planinarima i beračima borovnice na zelengorskim jezerima Gornje i Donje bare, oduševljena je ljepotom Nacionalnog parka „Sutjeska“ gdje borave u okviru tradicionalne manifestacije Turističke organizacije Foča „Dani borovnice“.

„Prvi put smo ovdje, okupali smo se u jezeru, veoma neobično iskustvo. Sve je tako lijepo, zeleno i prostrano, mjesto stvoreno za odmor. Dio naše ekipe je bio i na Magliću, to su planinari koji godinama obilaze vrhove italijanskih Alpa, a Maglić je na njih ostavio snažan utisak“, kaže Dorela Marcan iz Rijeke.

Miloš Frens iz Opatije rekao je da će u nacionalnom parku boraviti osam dana.
„Tu smo tek treći dan, obilazimo cijeli park – Maglić, Volujak, Zelengoru, priroda je nevjerovatna“, kaže Frens.

Na Donjim barama družili su se berači borovnice i planinari koji su prethodnih dana obilazili jezera Zelengore.

Mehmed Krekić iz Tuzle, koji je prvi put učestvovao u akciji fočanskih planinara, kaže da mu je ovo bila dugogodišnja želja. „Sve je prošlo super, imali smo fenomenalne izlete na prelijepa jezera“, rekao je Krekić.

Slovenac Božidar Alič ističe da se isplati doći iz LJubljane zbog ovog jezera.

Dugogodišnji fočanski planinar Slavko Subotić kaže da je Zelengora toliko lijepa da je svaki susret sa njom novo i neponovljivo iskustvo.

„Svaki put kada se vratim na Zelengoru imam utisak da sam prvi put tu. Uvijek možete da vidite nešto novo, jer ovo je prelijep krajolik, neponovljiv. Zelengora u prevodu treba da znači doživljaj“, rekao je Subotić.

Zoran Vukadinović iz Planinarskog društva „Zelengora“ rekao je da je u akciji učestvovalo stotinjak planinara i da je bila veoma uspješna.

„U čarima zelengorskih glečerskih jezera uživali su planinari iz Novog Sada, Zrenjanina, Užica, Priboja, Tuzle, Sarajeva, Banjaluke, LJubljane i drugih gradova“, rekao je Vukadinović.

Mada je velika suša znatno umanjila ovogodišnji rod borovnice, posjetioci Nacionalnog parka mogli su da probaju razne specijalitete od borovnice, čiju je prezentaciju na Tjentištu organizovala Turistička organizacija Foča.

Direktor turističke organizacije LJeposava Đajić kaže da su turisti degustirali likere, sokove, pite, slatko i kolače od borovnica.

„Imali smo mnogo posjetilaca iz raznih krajeva bivše Jugoslavije, a bilo je i Šveđana i Norvežana koji su rado kupovali specijalitete od plavičastih bobica“, dodala je Đajićeva.

 

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare