Zec: Razmišljati o svetu u kojem živimo

0

Predsjednik Naučnog društva ekonomista Srbije Miodrag Zec rekao je sinoć na Palama, pred početak javne tribine o temi „Koncepti, mitovi razvoja i istorijske pouke“, da svoja predavanja koristi da animira slušaoca na razmišljanje o svijetu u kojem živi i da postavi sebi jednostavno pitanje – zašto su neki bogati, a drugi siromašni.

„Teme tribine su modeli razvoja i razni mitovi zablude koji povodom toga postoje sa jednom idejom – da li mi možemo nešto autentično napraviti ili samo slijepo slušamo direktive koje nam daju neki ljudi i narodi koji su radili potpuno suprotno u vremenu kada su bili slični nama“, naveo je on.

Zec je napomenuo da Velika Britanija izlazi iz EU, dok se drugim zemljama govori da uđu u Uniju, gdje nema prijema bez ustupaka.

„Nažalost, to se politički tako producira – samo uđi u EU, pa će biti sve u redu, ali neće biti u redu“, dodao je on.

On je ukazao na to da EU nema bazičnu ideju – ideju identiteta, kao i da svi hoće da vladaju Evropom.

Zec kaže da mu EU liči na bivšu Jugoslaviju, gdje je svako došao nešto da uzme.

Dekan Ekonomskog fakulteta Radomir Božić rekao je da je tribina organizovana u okviru programa posvećnog Danu ovog fakulteta koji ove godine obilježava 67 godina, što objedinjuje tradiciju Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, te 26 godina rada na Palama.

Božić ističe da je tribina posvećena nekim izazovima vezano za modele razvoja, jednom od gorućih i aktuelnih pitanja.

On je rekao da će 22. novembra, na Dan obilježavanja Ekonomskog fakulteta biti održan okrugli sto u vezi sa zakonom o visokom obrazovanju i izazovima koje aktuelni trenutak postavlja pred visoko obrazovanje.

Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu ima 84 studenta upisana na dva studijska programa, te 19 studenata na master studijama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare