Zbog smanjenih prihoda – rebalans budžeta

0

Načelnik opštine Pale Miodrag Kovačević ističe da u toku pet mjeseci ove godine punjenje budžeta iznosi oko 80 odsto planiranog, zbog čega će se na dnevnom redu Skupštine opštine u petak, 31. maja, naći rebalans budžeta.
Kovačević smatra da je opština finansijski uspješno poslovala u toku prvih pet mjeseci, s tim što je budžet restriktivan. Umanjena su prava budžetskim korisnicima, kao što su plate i naknade. Sem toga, plate radnika moraće biti smanjene još za pet odsto.

U toku pet mjeseci radikalno su pali prihodi od PDV-a, što znači da su pale aktivnosti u privredi. Zbog nedostatka sredstava u budžetu, za ovu godinu nisu planirana sredstva za nova infrastrukturna ulaganja, a za zajedničku komunalnu potrošnju i zimsku službu u opštinskom budžetu izdvojeno je 550.000 KM.

Kada je riječ o investicijama u JP „Vodovod i kanalizacija“, ove godine će krenuti prva tranša kredita Evropske investicione banke od 1,5 miliona KM za projekat „Revitalizacija vodovodnog sistema“, koji iznosi 5,2 miliona KM. Ovaj projekat je podijeljen na 2,6 miliona maraka od kredita i 2,6 miliona KM granta.

„To će biti jedna od najvećih investicija u ovom periodu, jer je postojeći vodovodni sistem dostigao `vrh` i njegova primarna mreža teško se može širiti, jer je projektovana za oko 10.000 stanovnika, a Pale sada imaju više od 30.000 stanovnika“, rekao je on Srni.

Kovačević napominje da bi realizacija ovog projekta trebalo da počne u spetembru – prvi dio se odnosi na saniranje postojeće mreže, drugi na ugradnju vodomjera i mjernih stanica, a treći na revitalizaciju vodovodne i kanalizacione mreže.

Pri kraju je aranžman sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o dobijanju određenih kreditnih sredstava za izmještanje „Gradske toplane“ i revitalizaciju postojećih toplovoda. Izmještanjem toplane biće omogućeno priključenje novih subjekata na grijanje, tako da bi se sa sadašnjih 50.000 grijalo 200.000 metara kvadratnih.

Skupština opštine Pale donijela je odluku o davanju garancije „Gradskim toplanama“ da podignu ovaj kredit, a neophodno je da garanciju daju i Vlada Republike Srpske i Savjet ministara BiH.

Kovačević navodi da će delegacija opštine Pale i Vlade Srpske u junu putovati u London, gdje će biti konkretizovani dogovori o kamatnoj stopi i načinu otplaćivanja, a u međuvremenu je urađena studija izvodljivosti, koju je vlada Austrije platila 100.000 evra.

Načelnik opštine Pale zaključuje da vrijednost kredita još nije precizirana, ali, prema procjenama, trebalo bi da iznosi oko osam miliona maraka za izmještanje toplane i oko dva miliona za revitalizaciju primarne mreže.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare