Завршетак радова на тунелу пута Фоча-Сарајево и прије рока

0

ФОЧА – Радови на тунелу на магистралном путу Фоча-Сарајево теку добром динамиком и могли би да буду завршени и прије предвиђеног рока 29. марта, речено је Срни у предузећу „Србињепутеви“, које је извођач.

У предузећу „Србињепутево“ наводе да је у току минирање тунела и косина и одвоз материјала.

Планирано је да се тунел у потпуности уклони и да се уреде косине са заштитним мрежама, док ће коловоз бити пресвучен новим асфалтом и проширен два метра, по један метар са обје стране.

У „Србињепутевима“ се надају да би за десетак дана могли пустити једну коловозну траку за наизмјенично одвијање саобраћаја.

Због ових радова од 5. марта саобраћај је потпуно обустављен на дионици Миљевина-Добро Поље, а алтернативни правци преко Вратла и Грепка продужили су путовање до Сарајева за десетак километара, а преко Горажда и Рогатице за 60 километара.

У Полицијској управи Фоча наводе да од почетка обуставе саобраћаја према Сарајеву, на алтерантивном правцу преко Вратла нису евидентиране саобраћајне незгоде, али се возила на појединим дијеловима отежано мимоилазе због недовољне ширине коловоза, нарочито када су у питању теретна возила.

Портпарол Полицијске управе Свјетлана Говедарица каже да је алтернативни путни правац Миљевина-Вратло-Јелашца са макадамским застором и да се саобраћај одвија успорено и отежано због неравног коловоза и блата.

Она наводи да је алтернативни правац преко Грепка асфалтни пут, али да је и на њему забрањен саобраћај за возила преко 12 тона.

„Тај пут карактерише велики број оштрих кривина и коловоз који је на појединим мјестима недовољне ширине за безбједно мимоилажење возила, нарочито за теретна возила“, рекла је Говедарица.

У полицији не располажу прецизним подацима о фреквенцији теретних возила од Фоче према Тјентишту, преко Пријеђела, тренутно једином правцу којим могу да саобраћају шлепери према Сарајеву, али напомињу да у овом периоду на том путу није било евидентираних саобраћајних незгода теретњака.

За путничка и мања теретна возила до 12 тона постоји више алтернативних праваца. Један је макадамски од Миљевине преко Вратла до Доброг Поља, други је кроз Федерацију БиХ, од Устиколине преко Грепка, а трећи магистрални пут преко Горажда и Рогатице.

Предсједник Удружења фочанских дрвопрерађивача Горан Ђуковић рекао је да је њихово пословање углавном оријентисано према унутрашњем тржишту БиХ и Западној Европи, али да тренутно нису у могућности да пласирају робу на та тржишта.

„Постоји алтернативни правац Фоча-Гацко-Невесиње-Мостар и даље према Сарајеву, али он продужава дужину саобраћања за 250 километара, тако да је по питању транспорта наших роба неисплатив“, наводи Ђуковић.

Дрвопрерађивачи се, ипак, надају да радови неће дуго трајати и да ће убрзо успоставити нормално пословање.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare