Završena zimska škola za malinare

0
Završena zimska škola za malinare

ROGATICA – Predsjednik Udruženja proizvođača jagodičastog voća „Rogatička malina“ Igor Kušić izrazio je očekivanje da će trenutna cijena maline u narednom periodu porasti, tako da će svi proizvođači koji se bave njenim uzgojem imati od toga finansijsku korist.

Kušić je dodao da sam kvalitet zemljišta i nadmorska visina na području opštine Rogatica veoma pogoduju uzgoju maline koja najbolje uspijeva na nadmorskim visinama od 350 do 800 metara.

On smatra da je edukacija, poput Zimske škole za malinare, koja je završena danas, izuzetno značajna za malinare s jasnim ciljem da se postigne što bolji prinos i kvalitet ploda maline.

„U Zimskoj školi smo imali predavanja o klimatskim promjenama i kako one utiču na malinu. Nakon toga smo obradili i teme u vezi sa zaštitom i đubrenjem, a na kraju smo održali praktičnu obuku o proljećnim radovima u samom malinjaku“, rekao je Kušić.

Zimsku škola za malinare, koja je trajala tri mjeseca, organizovali su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, opština Rogatica i Udruženje proizvođača jagodičastog voća „Rogatička malina“.

Predavač Dragan Bejatović iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi rekao je da su ove godine realizovali Zimsku školu u dvije opštine, Rogatici i Višegradu, gdje su pokušali da odgovore na sva pitanja koja su važna u samoj tehnologiji uzgoja maline.

Svim malinarima koji su učestvovali u Zimskoj školi biće uručeni sertifikati, koji će im biti veoma značajni pri standardizaciji proizvodnje.

Udruženje proizvođača jagodičastog voća „Rogatička malina“ je formirano prošle godine na inicijativu rogatičkih malinara s ciljem udruživanja svih proizvođača radi konkurentnosti na tržištu.

Jedan od ciljeva je i organizacija edukativnih programa.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments