Završena Revija srpskog filma

0

U Kulturnom centru Pale večeras je završena Revija srpskog dokumentarnog filma tokom koje je prikazano 20 srpskih i jugoslovenskih dokumentarnih filmova.

Direktor Kinoteke Republike Srpske /RS/ Milovan Pandurević istakao je da je završena osma revija po redu i da u februaru naredne godine planiraju da održe još jednu.

Pandurević je podsjetio da su tokom protekla tri dana prikazani filmovi koji se svrstavaju u sam vrh srpske i jugoslovenske filmske dokumentaristike i koji su različiti po svojoj tematici, žanru i estetici.

On je naveo da su ispod ovih 20 filmova potpisani mnogi najpoznatiji srpski reditelji, kao što su Milenko Štrbac „U srcu Kosmeta“, Puriša Đorđević „Devojka sa naslovne strane“ i Aleksandar Aranđelović „Na kavi u Maglaju“.

On je naglasio da ni jednu reviju ne bi mogli uraditi da nije Jugoslovenske kinoteke, koja im je na ovoj reviji poklonila kopiju filma Emira Kusturice „Život je čudo“.

Pandurević je istakao da je do sada na revijama prikazano oko 160 dokumentarnih filmova srpske kinematografije.

Gost Revije srpskog dokumentarnog filma bio je upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Saša Erdeljanović.

Revija srpskog dokumentarnog filma, organizovana je u saradnji Kinoteke RS i Jugoslovenske kinoteke iz Beograda, a pokrovitelj je Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare