Završena „Svetosavska nedjelja“

0

ZVORNIK – Svetosavskim balom, na kome je nastupio beogradski glumac Hadži Nenad Maričić, u Zvorniku je završena duhovna, kulturna i sportska manifestacije „Svetosavska nedjelja“, posvećena prvom srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi.
U toku trajanja „Svetosavske nedjelje“, koja je otvorena 25. januara, a završena sinoć, održano je niz duhovnih, kulturnih, sportskih i drugih sadržaja koji su se odnosili na promovisanje kulture, obrazovanja, zdravlja, finih običaja i svih onih sadržaja koji oplemenjuju srpsku kulturu.

„Svetosavska nedjelja“ počela je književno-muzičkom manifestacijom „Zvornički književnici svom gradu“, na kojoj su nastupili književnici Snežana Nikolić, Dana Gavrić, Slavoljub Tomašević i Cvijan Đapanović, dok je gošća večeri bila Radmila Đokić iz Bijeljine.

Nastupili su i učenici Osnovne muzičke škole iz Zvornika koji su izveli himnu o Svetom Savi i recitovali stihove o prvom srpskom arhiepiskopu i prosvetitelju.

Na „Svetosavskoj akademiji“ besjedio je akademik LJubomir Zuković, a predstavili su se i učenici Srednjoškolskog i Tehničkog školskog centra, kao i Prvo zvorničko pjevačko društvo „Izvornik“.

U Osnovnoj školi „Sveti Sava“ otvorena je izložba knjiga Regionalnog arhiva grada Užice. Na Svetog Savu u Sabornom hramu služena je Sveta liturgija, dok su sve osnovne i srednje škole lomljenjem slavskog kolača obilježile školsku slavu – Savindan.

Kulturno-umjetničko društvo „Sveti Sava“ održalo je koncert narodnih pjesama i igara, dok je u Sportskoj dvorani održan Svetosavski turnir u ženskoj odbojci, na kome je nastupilo desetak ekipa.

U oviru „Svetosavske nedjelje“ proglašeni su i najbolji sportisti i sportiskinje grada Zvornika za 2015. godinu.

Pokrovitelj „Svetosavske nedjelje“ je grad Zvornik, a organizator je SPKD „Prosvjeta“, u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom i Domom omladine.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare