Završena “Filmoteka” posvećena Njegošu i Stefanu Nemanji

0

Prikazivanjem dokumentarnih filmova o NJegošu sinoć je u Palama završena “Filmoteka”, koju je organizovala “Kinoteka Republike Srpske”, u saradnji sa “Jugoslovenskom kinotekom” iz Beograda.


Dvodnevna “Filmoteka” organizovana je povodom dva jubileja – 900 godina od rođenja Stefana Nemanje i 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića NJegoša.

Direktor “Kinoteke Republike Srpske” Milovan Pandurević rekao je Srni da je publika večeras mogla da vidi dokumentarne filmove “U slavu NJegoša” Velimira Stojanovića i Jovana Živanovića i “NJegoš” Velimira Stojanovića, koji su nastali 1951. godine na stogodišnjicu NJegoševe smrti.

Večeras je prikazan i dokumentarac “NJegošu uz hodočašće” Zdravka Velimirovića iz 1964. godine, koji, kako kaže Pandurević, predstavlja stvaralački i zreo dokumentaristički pogled na djelo genija čijem grobu se i danas, kao i u prošlosti, odlazi na hodočašće.

Publika je mogla da pogleda i igrani film “Lažni car” iz 1955. godine Velimira Stojanovića.

Prvo veče bilo je posvećeno Stefanu Nemanji, a publika je mogla da vidi filmove “Letopis o starim gradovima” i “Dolina vekova” Ratomira Ivkovića iz 1965. i 1968. godine, te film “Hilandar na Atosu” iz 1975. godine, koji su režirali Ratomir Ivković i Miodrag Milošević.

Sinoć je prikazan i igrani film “Dorotej” Zdravka Velimirovića, snimljen 1981. godine prema scenariju Dobrila Nenadića i Borislava Mihajlovića Mihiza.

Gosti “Kinoteke Republike Srpske” bili su upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović i Božidar Marjanović, stručni saradnik u Arhivu Jugoslovenske kinoteke.

Pokrovitelj “Filmoteke” je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments