Završena obuka o pripremi i vođenju razvojnih projekata

0

ISTOČNO SARAJEVO – Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa Gradskom razvojnom agencijom Istočno Sarajevo organizovala je trodnevni seminar čiji je cilj obuka zaposlenih u jedinicima lokalne uprave i lokalnim razvojnim agencijama, institucijama, javnim preduzećima i nevladinim organizacijama u pripremi i vođenju razvojnih projekata.
Seminar o temi „Pristup logističke matrice za identifikaciju i pripremu razvojnih projekata“ organizovan je u Istočnom Sarajevu u okviru projekta „Jačanje kapaciteta jedinica lokalnih samouprava i lokalnih razvojnih agencija kroz osposobljavanje lokalnih timova za pripremu i vođenje razvojnih projekata“.

Viši stručni saradnik u Agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Marko Kakuća rekao je da je ova agencija identifikovala potrebu jačanja tehničkih kapaciteta lokalnih uprava i institucija na lokalnom nivou iz oblasti identifikacije pripreme razvojnih projekata.

„Organizacija seminara koncipirana je tako da praktičanim radom predstavnici nadležnih jedinica lokalne uprave i relevantnih institucija identifikuju i razviju određene projekte prema metodologiji koju traže međunarodni donatori, odnosno to je pristup `logičke matrice“, pojasnio je Kakuća.

On je napomenuo da je ovo kontinuirana aktivnost koju je Agencija sprovodila i prošle godine, kada je održano šest ciklusa obuka koju je pohađalo više od 150 ljudi.

Prema njegovim riječima, tri projekta koja su razvijena kroz tu obuku u prethodnoj godini dobila su finansijska sredstva.

„Na ovom seminaru radi se na četiri projektna prijedloga, a učesnici mogu da kroz praktičan rad steknu osnovna iskustva i da razviju projekte koje nakon toga mogu kandidovati prema određenim izvorima finansiranja“, rekao je Kakuća.

On je napomenuo da veliki broj međunarodnih, ali i domaćih donatora ima javne pozive, ali traže način pripreme projekata prema „logičkoj matrici“.

„Procedura apliciranja je prilično komplikovana i proces obuka koje smo razvili bio je odogovor na zahtjeve jedinice lokalne uprave, kako bi radili na jačanju njihovih kapaciteta, dok je procedura odobravanja finansijskih sredstava različita, zavisno od donatora“, rekao je Kakuća i dodao da se na odobravanje sredstava čeka između 10 i 12 mjeseci.

Vršilac dužnosti direktora Gradske razvojne agencije Mladenka Pandurević ocijenila je da je obuka dala dobre rezultate i da je odziv bio jako dobar.

„Prošlogodišnja obuka bila je organizovana za Gradsku upravu, a u međuvremenu smo aplicirali sa svim projektnim prijedlozima koji su bili razrađeni dijelom i na samom seminaru“, rekla je Pandurevićeva.

Projekti na kojima se radilo na prethodnoj obuci, dodala je ona, odnosili su se na oblasti energetske efikasnosti, infrastrukture, turizma i poljoprivrede. Specifični su, sa dosta pripreme i rada dok se ne dobije rezultat.

„Ovakvi seminari koštaju mnogo i za budžete koji su skromni u jedinicama lokalne uprave iziskuju velike troškove, a mi smo za naše građane i sve zainteresovane obezbijedili besplatan seminar“, rekla je Pandurevićeva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare