Završena Međunarodna ljetna škola o toleranciji

0

Dodjelom sertifikata, na Pravnom fakultetu na Palama juče je završena Četvrta međunarodna ljetna škola o kulturi i toleranciji, u kojoj su učestvovala 22 studenta i deset eminentnih predavača iz BiH, Italije, NJemačke, Austrije, Srbije, Rumunije, Bugarske i Makedonije.

„Evropa, granice i migracije“ bila je tema ovogodišnje ljetne škole, koju su organizovali univerziteti u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, te Univerzitet „Milano Bikoka“ iz Italije.

Ambasador Italije u BiH Nikola Minasi čestitao je danas univerzitetima u Istočnom Sarajevu, Sarajevu i Milanu na uspješnoj realizaciji ove ljetne škole.

„Ovo je primjer najbolje vrste međunarodne saradnje koja postoji i zbog tema o kojima je riječ, te zbog studenata koji dolaze iz raznih zemalja, kao i teme koja je vezana za kulturu i pojam pomirenja“, rekao je Minasi.

Minasi je istakao da će Ambasada Italije nastaviti da pruža podršku ovoj inicijativi, te istakao da je značajno što u ovom projektu učestvuju Univerziteti iz Istočnog Sarajeva i Sarajeva.

On je dodao da je diskusija na predavanjima bila otvorena i konstruktivna.

Prodekan za naučno istraživački rad na Pravnom fakultetu u Istočnom Sarajevu Goran Marković rekao je da se ova ljetnja škola organizuje već četvrti put u saradnji sa tri partnerska univerziteta i da je ovo bila zajednička ideja s ciljem da se okupe studenti iz cijele Evrope.

Marković je istakao da je Univerzitet u Istočnom Sarajevu, odnosno Pravni fakultet na Palama drugi put domaćin ljetnje škole i da je to veliko priznanje.

Predavanja u ovoj ljetnoj školi su se odvijala na italijanskom i engleskom jeziku.

„To je bila prilika da se svi studenti bolje upoznaju, druže, steknu nova iskustva te da čuju nešto o temama o kojima do sada nisu imali priliku da čuju, a aktuelne su“, dodao je Marković.

Prorektor za međunarodnu saradnju i osiguranje kvaliteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Dejan Bokonjić izjavio je da je ovogodišnja ljetna škola potpuno uspjela, da su svi zadovoljni, posebno posjetom italijanskog ambasadora.

„Ambasador je održao divan govor koji nije bio samo kurtoazni govor jednog ambasadora čija je ambasada i zemlja pokrovitelj ove škole, već je govor bio i emocionalan. On je u svom obraćanju govorio o tome kako bi trebala da ide budućnost odnosa u ovom regionu i u BiH“, naglašava Bokonjić.

Bokonjić je rekao da će ova škola nastaviti da se razvija, da će se studenti koji su učesnici škole sa svojim mentorima dogovoriti o radovima koje trebaju da napišu, a koji će biti objavljeni u knjizi ljetne škole.

On je naveo da su se sa ambasadorom Italije dogovorili oko pomoći u razmjeni studenata između Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Univerziteta u Italiji, te naglasio da su ovakvi događaji veoma značajni za afirmaciju i promociju Univerziteta.

Ovogodišnji domaćin ljetne škole „Preispitivanje kulture tolerancije“, bio je Univerzitet u Istočnom Sarajevu, a iduće godine škola će se održati u Milanu.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare