Završena konferencija „Jahorinski poslovni dani 2015

0

Četvrta regionalna konferencija sa međunarodnim učešćem „Jahorinski poslovni dani 2015 – Turizam u funkciji ekonomskog razvoja“, koja je danas završena na Jahorini, dala je vrlo konkretne sugestije vlastima u kojem pravcu treba nastaviti razvoj turizma ako se žele postići dobri rezultati, zaključak je učesnika konferencije.

Na okruglom stolu, koji je okupio profesionalce iz svih segmenata turističke industrije, predstavnike akademske zajednice, javnog sektora, međunarodnih institucija i asocijacija, razgovarano je o ulozi destinacijskog menadžmenta u okolnostima ubrzanih promjena na globalnom turističkom tržištu.

Prodekan za nastavu Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu Marko Đogo istakao je da su učesnici došli sa 18 visokoškolskih institucija, uglavnom univerziteta, te da je više od 160 govornika učestvovalo na sesijama i panelima.

„Veoma smo zadovoljni kako se odvijala konferencija. Imali smo 71 rad samo na sesijama i paneliste koji su ostavili dobar utisak i mislim da će u stručnoj javnosti još dugo da se priča o njihovim izlaganjima“, rekao je Đogo.

Đogo, koji je istovremeno i sekretar Organizacionog odbora konfrencije, osvrnuo se na okgrugli sto dekana koji je prvi put održan kao događaj na jednoj ovakvoj manifestaciji.

„Izuzetno smo zadovoljni, nadam se da će naredne godine biti isto ovako i malo bolje“, istakao je on.

Moderator okruglog stola „Destinacijski menadžment sa fokusom na lokalnu turističku destinaciju“ Jovo Ateljević rekao je da je Jahorina zaista mjesto da se diskutuje o ovoj temi.

„Imali smo kvalitetne prezentacije ljudi koji puno znaju o turizmu, kao što su Dragan Magaš iz Opatije, Sanda Čorak iz Zagreba, Bojan Zečević iz Beograda, Neven Šerić iz Splita i još nekoliko izlagača koji su adresirali mnoga pitanja vezano za menadžment turističke destinacije na nivou lokalne zajednice i regionalnom nivou“, dodao je Ateljević.

On je skrenuo pažnju na zaključke, odnosno pitanja na koji način uspostaviti jedan održivi sistem upravljanja destinacijom da sve interesne grupe shvate da moraju da budu tog procesa donošenja odluka i na koji način da to bude finansijski održivo.

Koordinator za nauku i istraživanje Univerziteta u Istočnom Sarajevo Dajana Vukojević istakla je da je veoma bitno što je tokom skupa ukazano na nedostatke u dosadašnjem razvoju turizma i ponuđeni odgovori koji su značajni za aktuelno stanje i tematiku.

Konferenciju „Jahorinski poslovni dani“ od 25. do 27. februara zajednički su organizovali Ekonomski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Centar za inovativnost i preduzetništvo Univerziteta u Zenici, Ekonomski fakultet Subotica i Ekonomski fakultet Podgorica.

Pokrovitelji konferencije bili su ministarstva nauke i tehnologije, prosvjete i kulture, te trgovine i turizma Republike Srpske, Vlada Zeničko-dobojskog kantona, grad Istočno Sarajevo i Olimpijski centar „Jahorina“.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare