Završena 147. Nevesinjska olimpijada

0
Arhivska fotografija

NEVESINJE – Tradicionalnim konjskim trkama na Bratačkom lugu kod Nevesinja završena je 147. Nevesinjska olimpijada nakon 48 održanih disciplina i više priređenih kulturnih i turističkih sadržaja.

Glavne nagrada ostaju u Nevesinju pošto su u trci punokrvnih konja najviše stepenice pobjedničkog postolja pripale domaćim odgajivačima.

Prvu nagradu od 4.000 KM i treću od 1.500 KM zaslužila su grla Duška Đurasovića – Gvantanaro i Impresi Boj dok je drugi kroz cilj prošao Fast Engels Saške Soldo.

Za trku arapskih konja bilo je prijavljeno osam grla, ali je većina odustala od trke smatrajući da jedno grlo ne pripada rasi konja predviđenih za ovu trku.

Stručna komisija je nakon uvida u dokumentaciju spornog grla utvrdila da pripada arapskim konjima, pa su organizatori naložili start trke. Međutim, pošto se na startu nisu pojavila najmanje tri grla, prema propozicijama takmičenja, trka nije mogla biti održana, saopšteno je iz Organizacionog odbora.

U Maloj trci bosansko-brdskih konja i mješanaca sve tri nagrade otišle su na Žabljak, a zaslužila su ih grla Žarka Ostojića, Gojka Jankovića i Bojana Stjepovića.

U atraktivnoj disciplini nadvlačenje konopa sa pobjedničkog trona nevesinjsku ekipu „Srpski soko“ skinula je ekipa iz Ugljevika.

Zlatnu medalju u bacanju kamena s ramena osvojio je Miloš Marković sa hicima koji su bili ispred Radovana Sprema i Aleksandra Krajišnika. Dušan Savić iz nevesinjskog sela Krekovi opet je bio najbolji u potezanju klipa.

U skoku udalj i skoku uvis vodila se žestoka borba između Radovana Grozdanića iz Danilovgrada i Aleksandra Krajišnika iz Šapca. Za nijansu je bio uspješniji Crnogorac, ali mu se prekaljeni olimpijac revanširao već u trci u džaku.

Tradicionalna disciplina skakanje na mijeh završena je već poslije prve serije skokova, a neobični sportski rekvizit savladao je Goran Sparavalo iz Trebinja.

Na stub visok deset metara hitro se popeo prošlogodišnji pobjednik Mihajlo Todorović iz Gacka, s tim da je imao jakog rivala Sašu Čupkovića.

U boju na brvnu Aleksandar Krajišnik je u finalu savladao Đorđa Dangubića.

Na start trke sa jajetom u kašici pojavili su se olimpijci različiti po stasu i godinama, a na cilj je prvi stigao olimpijski vitez iz Bratačkog luga Radomir Andrić.

Najuspješniji olimpijac bio je Alaksandar Krajišnik iz Šapca sa dvije zlatne, dvije srebrne i jednom bronzanom medaljom.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare