Завршен скуп подршке институцијама Српске

5

Мирни скуп подршке институцијама Републике Српске на међуентитетској граници на Лапишници у Источном Старом Граду завршен је уз поруку да ће се српски народ на сваком мјесту достојанствено и на миран начин борити за Српску и њене институције.

Са скупа, којем је присуствовало око 9.000 људи, поручено је и да граница постоји и то не само административне природе, него и граница између истине и лажи, правде и неправде, уставног и законитог понашања демократски изабраних званичника и бахатости нелегитимних страних уљеза који руше Дејтонски мировни споразум и уставни поредак БиХ.

Истакнуто је и да граница постоји и између одговорности и озбиљности наспрам монтираних политичких оптужница и правосудних играрија којима се чуди и у невјерици смије свеколика објективна стручна јавност.

Окупљени су поручили и да су свјесни неправде којом се, како су навели, ломи кичма и српском народу и институцијама.

Скуп на међуентитетској граници који су обезбјеђивали припадници Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске протекао је без иницидента.

На мирне скупове под мотом „Граница постоји“, који су почели 1. септембра, грађани Српске су се одлучили након што им је МУП Кантона Сарајево забранио да се окупе испред правосудних институција у Сарајаву, да би тамо изразили незадовољство због политичке оптужнице против предсједника Републике Милорада Додика и директора „Службеног гласника“ Српске Милоша Лукића, коју је Суд БиХ потврдио 11. септембра, због неизвршавања одлука Кристијана Шмита.

Скупови подршке до сада су одржани на граници са Федерацијом БиХ у Источном Сарајеву, код Добоја, у општини Лопаре на магистралном путу између Прибоја и Тузле, затим у Невесињу, Копривни код Оштре Луке, те Лукама код Власенице, у Фочи и Рибнику.

Срби поносно чувају границе своје слободе, части и достојанства

Драгана Трифковић, кћерка погинулог борца Војске Републике Српске, истакла је данас на мирном протесту „Граница постоји“ на међуентитетској линији разграничења на Лапишници у општини Источни Стари Град да је изузетно поносна због храбрости њеног оца који је свој живот часно и достојанствено уткао у темеље Републике Српске, заједно са својим храбрим саборцима.

„Они су дали свој живот за Републику Српску бранећи ову исту границу коју и ми данас, њихови потомци, бранимо и на којој стојимо, а то је граница слободе, достојанства и части, граница правде и неправде. Срби су кроз вијекове били и остаће слободарски народ“, поручила је Трифковићева великом броју окупљених грађана Источног Сарајева и сусједних општина.

Она је нагласила да младост Републике Српске треба данас да настави свијетлу традицију слободарства српског народа.

Према њеним ријечима, Тужилаштво БиХ и међународни фактор нису се само обрушили на предсједника Републике Милорада Додика и вршиоца дужности директора „Службеног гласника“ Српске Милоша Лукића, него и на цијели српски народ у Српској, на његову неприкосновену имовину.

„Сви они треба да знају да наше границе нису само овд‌је на земљи, јер су Срби своје границе давно уписали горе на небесима, од Косовског боја па све до данас. Не плаши се моја земљо, моја Републико Српска, јер док смо живи ми, твоји потомци, живјећеш вјечно“, нагласила је Трифковићева.

Присутнима се обратио и историчар Лазар Шкобо, који је истакао да је овај скуп данас организован зато што је то отаџбина затражила од српског народа.

„Данас смо се окупили да водимо ону борбу који су водили наши преци, а то је борба за опстанак српског народа западно од ријеке Дрине. Хвала Војсци Републике Српске која је одбранила и сачувала нашу Српску, наш симбол јединства, части, храбрости, достојанства, али и гаранта опстанка српског народа на овим просторима“, рекао је Шкобо.

Према његовим ријечима, узалудни су покушаји дијела међународне заједнице да дерогирају овлаштења Републике Српске, јер су њене институције и српски народ јединствени у одбрани своје отаџбине.

Он је поручио да Срби у Републици Српској никада неће признати нити прихватити да живе у некаквој унитарној, квазибратској држави.

„Нема више братимљења са освједоченим непријатељима српског народа, који не заборавља своје јасеновачке и све друге невине српске жртве током протеклих ратова. Е, па, драги моји, граница постоји и то не само административна, него граница разума и достојанства, коју ће Срби бранити свим дозвољеним средствима, првенствено љубављу према Српској, као и саборношћу младошћу, културом и љепотом, а ако затреба и својим животима“, рекао је Шкобо.

Протестни скуп „Граница постоји“, у знак подршке институцијама Републике Српске, одржан је данас, мирно и достојанствено на међуентитетској линији разграничења на Лапишници у општини Источни Стари Град, уз учешће око 9.000 грађана.

Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић рекао је раније Срни да протестни скуп „Граница постоји“ треба да стави до знања да се према Републици Српској нико не може односити маћехински, посебно не они који нису на регуларан начин изабрани да долазе у ову земљу и који намећу законе.

Скупови под мотом „Граница постоји“ почели су 1. септембра, а грађани су се на овакав потез одлучили након што им је МУП Кантона Сарајево забранио да се окупе испред правосудних институција у Сарајаву, да би тамо изразили незадовољство због подизања политичке оптужнице против предсједника Републике Милорада Додика и вршиоца дужности директора „Службеног гласника“ Српске Милоша Лукића.

Суд БиХ је 11. септембра, потврдио оптужницу Тужилаштва БиХ против Додика и Лукића због неизвршавања одлука Кристијана Шмита.

(www.palelive.com / Срна)

Прати тему
Обавијeсти мe о
5 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Milorade Ikono

Nešto se nesjećam gdje je ta vaša „ikona“ bila kad su istinski borci i srpski narod, svojom žrtvom i krvlju stvarali te granice???

po meni ovo je ladno asocijacija na ikonu ukradenu (nesjecam, neznam itd. se pise odvojeno) a narod i borci su taman tamo gdje im je i mjesto, prvi ti pa svi tvoji i ostali prodajuci glasove za 50km i 20 deka kafe i zato mani me se patetike..

Očigledno mene ne poznaješ, a daješ sebi za pravo da me blatiš i optužuješ da se prodajem za glasove.
Bio sam častan i pošten borac, a takav sam i ostao, a ti vjerovatno sudiš po sebi i svojim najbližim, dok znaš da se glas prodaje za 50 KM, a ne 50km (oznaka za kilometar) i 20 dkg (dekagrama) kafe. Ja zaista ne znam koliko koštaju ti vaši glasovi?

svaka cast… ronhill je svakako od ovih pod brdom…