Završen naučni skup o Branku Ćopiću

0

ANDRIĆGRAD – U Andrićevom institutu u Andrićgradu završen je naučni skup posvećen Branku Ćopiću, na kojem je svoje referate izložilo oko 30 profesora iz Republike Srpske i Srbije.

Član uredništva „Matice srpske“ Dragana Todoreskov kaže da je na skupu izlagala rad o Ćopiću koji se bavi kulturološkim razlikama i njihovim prevladavanjem u romanima „Ne tuguj bronzana stražo“ i „Osma ofanziva“, kao i fenomenom metafore koji je višeznačan pojam u književnom djelu Branka Ćopića.

„Ovaj skup predstavlja izuzetan doprinos djelu Branka Ćopića, jer do sada nije relevantno sagledavano u smislu dubljeg poniranja u njegovu poetiku i zato su radovi sa ovog skupa veoma dragocjeni i doprinose dočitavanju svega onoga što je ovaj pisac napisao“, kaže Todoreskova.

Naučni saradnik Instituta za književnost i umjetnost u Beogradu Branko Zlatković ističe da je ovo skup koji će na pravi način predstaviti život i djela Branka Ćopića.

„Branko Ćopić je i sam stvarao anegdote, i te priče na jedan karaketrističan i slojevit način govore o njegovom privatnom životu“, rekao je Zlatković i dodao da su mnoge objavljivane na radio i televizijskim stanicama.

U okviru naučnog skupa, koji je trajao dva dana, promovisane su dvije knjige i održan je koncert duhovne muzike Pančevačkog srpskog crkvenog pjevačkog društva.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare