Zavod za forenzičku psihijatriju obilježio dvije godine rada

0

SOKOLAC – Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu u kojem je smješteno 96 pacijenata i zaposleno 110 radnika, obilježio je danas dvije godine postojanja priredbom “U susret Novoj godini”, u kojoj su učestvovali štićenici ove ustanove.
Portparol ovog zavoda Suzana Soldar rekla je Srni da su posebnu pažnju gostiju privukli ručno rađeni predmeti u okviru Odsjeka za radno okupacionu terapiju.

Na svečanosti su uručene zahvalnice predstavnicima ustanova, nevladinih i humanitarnih organizacija koje su dale doprinos stvaranju što boljih uslova za početak funkcionisanja radno okupacione terapije u ovom zavodu.

Vršilac dužnosti direktora Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu Bojan Koprivica rekao je da je Zavod prevazišao početne teškoće te postao jedna od najuspješnijih zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj.

Koprivica je istakao da je Zavod za forenziku na Sokocu prva ustanova ovog tipa u BiH u kojoj je, u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, osiguran adekvatan psihijatrijski tretman za osobe iz cijele BiH kojima su u krivičnom postupku izrečene mjere bezbjednosti.

“Broj pacijenata se stalno povećava i trenutno ih ima 96, a raspoređeni su u tri muška i jedno žensko odjeljenje, te ekspertizno odjeljenje u kome su lica koja su u postupku vještačenja i pod nadzorom su sudske policije”, kaže Koprivica.

On je dodao da štićenici ovog zavoda na raspolaganju imaju fiskulturnu salu, prostorije radno okupacione terapije i biblioteku u kojoj, zahvaljujući donacijama mnogih narodnih biblioteka, ima oko 3.000 knjiga.

Koprivica je naglasio da je u Zavodu za forenzičku psihijatriju još nedostaje doktora specijalista, pa su angažovana četiri doktora iz Banjaluke, a dva mlada doktora upućena su na specijalizaciju.

Prema njegovim riječima, Zavod za forenzičku psihijatriju uspio je da izmiri sve zaostale poreske obaveze, obezbijedi redovne plate radnicima i nada se da će ovu poslovnu godinu završiti sa suficitom od 400.000 KM.

Rekonstrukcija objekta Zavoda za forenzičku psihijatriju, u koju je uloženo 6,7 miliona KM, završena je 2014. godine.

Prvi pacijenti primljeni su početkom decembra 2016. godine, a početak rada ove ustanove ozvaničen je 28. decembra te godine.

Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu ima kapacitet od 200 kreveta.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments