Zavirite u unutrašnjost tunela Stambulčić

0

Izgradnja tunela Stambulčić na magistralnom putu M5 se privodi kraju. Radovi na tunelu Stambulčić su počeli 1990. godine, izgradnja je nastavljena 2009. godine. Završetak radova je najavljivan za kraj 2011. godine, međutim radovi do danas nisu završeni. Na ovom putnom pravcu se trenutno koristi stari austrougarski tunel koji je izgrađen u periodu od 1902. do 1905. godine i čija je garancija od 100 godina istekla 2005. godine.

Tunel je probijen krajem 2011. godine, a u 2012. godini je rađeno na postavljanju podzemnih instalacija, odvoda i postavljanju betonske košuljice u tunelu. Radovi se polako privode kraju i u narednom periodu se očekuje asfaltiranje kolovozne trake i trotoara.

Premijer Republike Srpske Aleksandar Džombić je prilikom posjete radovima na tunelu u septembru 2011. godine izjavio da je iz Razvojnog programa RS za projekat izgradnje ovog tunela izdvojeno 10 miliona KM. Ratko Mišanović, tehnički direktor firme “Niskogradnja”, koja je izvođač radova, je tada izjavio da je ugovorna vrijednost radova bila 13,5 miliona KM, međutim da će za završetak tunela biće potrebno još 3,5 miliona KM, za koje se pregovora s Javnim preduzećem “Putevi RS”, tako da bi konačna vrijednost radova iznosi 16.995.000 KM.

Tunel Stambulčić je ukupne dužine 1.100 metara. Tunel se nalazi na magistralnom pravcu M5 (Pale, Stambulčić, Podgrab, Prača, Renovica, Mesići) koji u dijelu Renovica-Mesići, u dužini od 17 kilometara nije završen. Izgradnjom tunela Stambulčić i magistralnog puta M5 Pale i Jahorina bi se otvorili istoku Republike Srpske i Srbiji, što bi značajno uticalo na povećanje prometa ljudi, roba i usluga sa Srbijom. Za stanovnike Podgraba i Prače ovaj magistralni pravac je žila kucavica za opstanak na ovom prostoru.

(www.palelive.com)

Pretplatite se
Obavijesti me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments