Zatvoren Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“

0

ISTOČNO SARAJEVO – Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada večeras je u Istočnom Sarajevu zatvoren Međunarodni filmski festival „Prvi kadar“.
Gran pri „Stećak kneza Pavla“ za najbolji kratki igrani film u međunarodnoj selekciji „Art kratki“ međunarodni žiri dodijelio je filmu „Isak“, autora Federika Točele iz Italije, za izuzetno prožimanje realnosti i fikcije dječijeg svijeta igre.

Za najbolji igrani kratki film u međunarodnoj selekciji „Kratke priče“ Gran pri „Stećak kneza Pavla“ pripao je filmu „Posljednje pitanje“, indijskog režisera Pratamesa Krisanga, a filmu „Eoksa“ Vladimira Perovića iz Crne Gore za najbolji dokumentarni film u selekciji „Eks Ju u fokusu“.

Gran prijem nagrađen je i „Đurđevak crveni“ Hadži-Aleksandra Đurovića iz Srbije, koji je dobio i specijalnu nagradu žirija „Zlatni leptir“ od sarajevskog „Viva filma“.

Ovaj kratki igrani film govori o nastanku pjesme „Đurđevdan“. Film je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Jaroslavu u Rusiji, gdje je i nagrađen.

„Riječ je o priči o nastanku jedne od najpopularnijih srpskih narodnih pesama `Đurđevdan`, tokom Drugog svjetskog rata od nepoznatog autora u `Vozu Smrti` na putu za koncentracioni logor Jasenovac“, pojasnio je autor filma.

U ostalim selekcijama gran pri „Prvog kadra“ dobili su i filmovi „Priča sa naslovne strane“ Silvane Menđušić iz Hrvatske, „Gostionica“ Pedra Nevesa iz Portugalije.

„Ovogodišnja festivalska selekcija potvrdila je kontinuitet, prije svega, umjetničkog pristupa na kome je izgrađena cijela ideja `Prvog kadra`. U sagledavanju odnosa između teme i ideje, dat je akcenat na autorski stav, odnosno umjetničku ideju“, navodi se u obrazloženju stručnog žirija u sastavu Dragan Elčić, Jelena Mila i Dejan Dabić.

Žiri, koji su činili Ratko Orozović, Hadži-Aleksandar Đurović i Goran Štifanić, dodijelio je nagrade „Filmska klapa“ za šest filmova čiji su autori studenti iz Velike Britanije, Slovenije, Španije i Srbije.

Tokom proteklih sedam festivalskih dana publika je imala priliku da vidi 75 najboljih filmova iz 27 zemalja svijeta. U devet takmičarskih selekcija prikazano je 55 filmova.

U okviru edukativnog programa festivala održana je Radionica animiranog filma „Duša čovjeka“ u okviru koje je nastao animirani film „Izvor života“. S ciljem obrazovanja mlade filmske publike i stvaralaca održano je DokMasterKlas predavanje režisera Dragana Elčića.

Prateći program festivala činili su izložba umjetničke fotografije Rajka Paštara, Filmski čas sa velikanima u okviru kojeg je prikazan dokumentarni filma „Crnjanski“ reditelja Danila Bećkovića, te promocija „Balkan nju film festivala“ i Snuovi Festivala iz Švedska u okviru koje je prikazan igrani film „Isceljenje“ Ivana Jovića iz Srbije, prošlogodišnji pobjednik Banefa.

U okviru najnovijeg filmskog programa festivala, koji je posvećen dobitnicima priznanja „Filmska klapa“ za doprinos razvoju festivala i filmske umjetnosti u BiH publici se svojim stvaralaštvom predstavio prošlogodišnji dobitnik nagrade reditelj Milovan Pandurević, direktor Kinoteke Republike Srpske.

Tom prilikom prikazani su dokumentarni filmovi „Amputirci“, „Suvenir“ i „Pismo Ivanu“.

Dječiji program festivala „Kids fest“ najmlađima je ponudio značajna ostvarenja iz svijeta animiranog i kratkog igranog filma.

Generalni pokrovitelj „Prvog kadra“ je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a manifestaciju sufinansira opština Istočna Ilidža.

(www.palelive.com / Srna)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare