Zatražen odlazak menadžmenta Doma zdravlja

0
Zatražen odlazak menadžmenta Doma zdravlja

ISTOČNO SARAJEVO – Radnici Doma zdravlja Istočno Sarajevo zatražili su danas odlazak direktora i zamjenika direktora ove zdravstvene ustanove Tijane Gavrić i Danila Kujačića ili će u suprotnom za desetak dana potpuno obustaviti rad.

Doktor Danko Vasiljević izjavio je novinarima da je protest održan s ciljem da se javnosti skrene pažnja na nestručno i samovoljno rukovođenje ovom zdravstvenom ustanovom.

„O situaciji u Domu zdravlja prvo smo informisali ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragana Bogdanića, a nakon toga napravljen je spisak ljudi sa potpisima koji žele promjenu aktuelnog rukovodstva“, pojasnio je Vasiljević.

On je naglasio da se od 108 zaposlenih u Domu zdravlja, njih 56 potpisalo na navedeni spisak, koji je ovjeren i predat načelnicima opština Istočno Novo Sarajevo LJubiši Ćosiću i Istočne Ilidže Marinku Božoviću, i kojim je bio zatražen sastanak i razgovari o nastalim problemima, ali da do toga još nije došlo.

Vasiljević je dodao da postoje indicije da bi taj sastanak mogao da bude održan sutra.

„Smatramo da su u našem domu zdravlja potrebne promjene, jer su opštine dovele svoje ljude koji nisu radnici ove ustanove i čije je radno iskustvo i kompetencije veoma skromne“, istakao je Vasiljević.

On je pojasnio da opština Istočna Ilidža prilikom izbora vršioca dužnosti direktora nije ispoštovala zakonsku proceduru, napomenuvši da je već prošao zakonski rok kada neko može da bude vršilac dužnosti direktora, koji iznosi šest mjeseci, te da je Gavrićeva na toj funkciji već godinu dana.

Prema njegovim riječima, normativi Doma zdravlja propisuju da zamjenik direktora može biti neko ko je završio medicinski fakultet ili društveni smjer, dok je zamjenik direktora Kujačić završio poljoprivredni fakultet.

Vasiljević je naveo i da posljednji finansijski izvještaji govore da je Dom zdravlja u gubitku od 157.000 KM, što je prvi put u posljednjih pet godina, te da je to još jedan od razloga zašto se smatra da se tom zdravstvenom ustanovom ne rukovodi dobro.

Doktor porodične medicine LJiljana Lemez rekla je da su plate u Domu zdravlja za sada redovne, te da se, koliko ona zna, prevoz i doprinosi ne isplaćuju uredno.

Lemezova je rekla da je menadžment Doma zdravlja sprovodi mobing nad radnicima, te da su sada učestala i kažnjavanja u vidu odbijanja od plate.

Gavrićeva i Kujačić nisu davali komentare, ali su se medijima obratili u vidu kratkog saopštenja u kojem je navedeno da proteste pokušava da organizuje grupa zaposlenih kojima do sada nijedan rukovodilac nije valjao.

„Nisu u većini, nisu ispred sindikata, ni strukovnog, ni granskog. Nemaju nijedan razlog za proteste niti bilo koji vid opstrukcije rada Doma zdravlja. Plata za februar je bila sredinom marta, a doprinosi se redovno uplaćuju“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da sredstava za rad ima dovoljno, te da Dom zdravlja Istočno Sarajevo nije bio nijednog dana blokiran od Poreske uprave.

„Nisu nam kao rukovodiocima podnijeli nikakve zahtjeve. Pokušavaju samo iz svoje sujete i lične koristi da unesu nemir među građane“, navodi se u saopštenju.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments