Zaštititi kuću Hadživukovića i njeno blago učiniti dostupnim javnosti

0

FOČA – Muzej Republike Srpske pokrenuće inicijativu da se kuća braće Hadživukovića, stara više od dva vijeka, u nekadašnjoj Srpskoj Varoši u Foči, sa predmetima koje posjeduje, zaštiti i sačuva, jer se radi o dragocjenom kulturnom nasljeđu, ne samo ove lokalne zajednice, nego i Republike Srpske, naveli su predstavnici Muzeja koji su danas posjetili ovu kuću.

U kući Hadživukovića, koja je kompleks od nekoliko objekata sa avlijom i drvenom kapijom, živi Mira Jelić, unuka Nika Hadživukovića, jednog od braće, i godinama brine o ovom istorijskom blagu, koje svjedoči o specifičnom stilu gradnje iz turskog perioda, te o nekadašnjem životu srpskih građanskih porodica.

Sobe sa starim kredencima i krevetima, djevojački drveni sanduci Mirine babe i prababe u duborezu, odjeća iz tog vremena, uz veliki broj požutjelih fotografija i vrijednih dokumenata, među kojima i plaketa „Prosvjete“ iz 1905. godine, čiji su utemeljivači bili Hadživukovići, samo su neke od starina muzejske vrijednosti koje čuva kuća trgovačke porodice Hadživuković.

Posebnu vrijednost imaju i neobična ikona Isusa Hrista donesena iz Venecije, zatim značka fočanskog Trezvenjaškog društva „Pobratimstvo“ iz 1893, trgovačka vaga iz dućana, metalna zdjela u kojoj se iz Varoši trgovcima nosio ručak u čaršiju, porodični pečat sa inicijalima SSHV – sinovi Sima Hadživukovića, đedov dugački drveni čibuk…

Muzejski savjetnik, etnolog Muzeja Republike Srpske Danijela Đukanović navodi da im je bila čast da budu Mirini gosti i da se upoznaju o kulturnom nasljeđu koje se čuva u ovoj kući.

„Nasljeđe, i materijalno i nematerijalno, koje smo vidjeli, pokazuje dug istorijski period značajne fočanske porodice, ne samo fočanske, već porodice značajne za Republiku Srpsku. Smatramo da je veoma važno da materijal koji se nalazi u kući Hadživukovića bude zaštićen, konzerviran i predstavljen i dostupan javnosti onako kako treba da bude predstavljeno kulturno nasljeđe koje zaslužuje takvu pažnju“, istakla je Đukanovićeva.

Ona dodaje da je potrebno i da kuća bude rekonstruisana.

„Naš Zavod za zaštitu spomenika kulture vjerovatno će posebno obratiti pažnju na kuću koju će restaurirati i dovesti u stanje kakvo treba da bude, jer to je naše kulturno nasljeđe, ne samo opštine Foča, nego Republike Srpske, koje svi zajedno treba da njegujemo, štitimo, sačuvamo i ostavimo budućim pokoljenjima. Ovo je naš prvi dolazak iz Muzeja Republike Srpske, a za koji mjesec ponovo ćemo da dođemo i da pokrenemo incijativu da naše nasljeđe u Foči bude zaštićeno“, rekla je Đukanovićeva.

Da bi se moglo ući u proces zaštite ovog kulturnog blaga, koje ima više vlasnika, biće potrebno regulisati imovinsko-pravne odnose, a zamisao je da kuća Hadživukovića bude depadans, osnosno odjeljenje fočanskog Muzeja.

Savjetnik konzervator i restaurator u Muzeje Republike Srpske Dragana Radoja kaže da Mira Jelić posjeduje izuzetnu baštinu.

Ona je predložila da Jelićeva pokloni Muzeju Stare Hercegovine u Foči ono što je od predmeta u njenom vlasništvu da bi se pravno omogućila konzervacija i restauracija tog dijela pokretnog nasljeđa koje čuva ova kuća.

„Mira, između ostalog, posjeduje i izuzetne tekstilne predmete, koji su u ovom slučaju za mene važni. Složili smo se da po hitnom postupku predmete kojima ona raspolaže pokloni Muzeju u Foči kako bismo mogli dalje nesmetano da tražimo sredstva i radimo na zaštiti, konzervaciji i restauraciji, a samim tim i izlaganju i daljoj publikaciji materijala“, pojasnila je Radoja.

Dolazak muzejskih radnika iz Banjaluke obradovao je Miru Jelić, čija je životna želja da ova kuća sa svim svojim blagom bude očuvana.

„U suštini kuća nije mnogo propala. Pojedine stvari treba popraviti u jednoj i drugoj sobi, sanirati vlagu. Koliko sam god imala mogućnosti i novca, popravljala sam redovno. Krov je prije četiri godine čitav sređen, a sad više nemam mogućnosti. Gdje god je curilo popravljeno je, ali pojedine grede i letve bi trebalo zamijeniti. Kuća je stara više od 200 godina i na pojedinim mjestima je propala“, navela je Jelićeva.

Predstavnici Muzeja Republike Srpske, koji su sa kustosom-istoričarem Muzeja Stare Hercegovine Dankom Mihajlovićem u Srpskoj Varoši obišli i kuću Grujičića, koja takođe posjeduje bogatu riznicu, u narednom periodu i zvanično će uputiti dopise fočanskom muzeju i lokalnoj upravi da bi se ušlo u proces zaštite.

Ovaj dio Foče je na privremenoj listi nacionalnih spomenika BiH pod nazivom „Ambijentalna cjelina Ćerezluk“, po imenu susjedne četvrti, koje je vremenom preovladalo i potisnulo naziv Srpska Varoš.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare