Zaraženo još 139 lica, a umrlo troje

0

U Republici Srpskoj u posljednja 24 časa virusom korona zaraženo je 139 lica od testirana 554 uzorka, a umrlo je njih troje u Banjaluci, Bijeljini i Mrkonjić Gradu, rečeno je danas u Banjaluci na konferenciji za novinare predstavnika Instituta za javno zdravstvo Srpske.

Direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković rekao je da epidemiološka situacija nije povoljna i da su privatne zabave i dalje najveći problem.

„Nastavljena je nepovoljna epidemiološka situacija, a svi apeli koje upućujemo za poštovanje mjera za pojedince, nažalost, ne važe“, naveo je Zeljković.

On je istakao da će Institut obavijestiti lokalne zajednice koje mjere mogu primijeniti, odnosno pooštriti u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije.

„Lokalni štabovi za krizne situacije moraju biti svjesni odgovornosti za pogoršanje epidemiološke situacije u svojim lokalnim zajednicama. Svi komandanti kriznih štabova dobiće jasne instrukcije i obavezu da izvještavaju Institut o tome šta su uzroci porasta broja pozitivnih, koje su mjere preduzeli i koji su rezultati tih mjera“, naglasio je Zeljković.

Prema njegovim riječima, obilježavanje određenih datuma, praznika, krštenja, rođendana i drugih dovode do toga da u periodu do 14 dana od tih događaja naglo raste broj pozitivnih lica.

Zeljković je ponovio da je najveća odgovornost na pojedincu, posebno sada kada će ogroman broj djece sjesti u školske klupe.

„Pogoršanje epidemiološke situacije u pojedinim sredinama može voditi ka zatvaranju škola ili ograničavanju rada škola. To nikome nije cilj, te apelujemo na sve građane da budu svjesni svoje odgovornosti i da se pridržavaju mjera“, poručio je Zeljković.

On je dodao da se u Republici Srpskoj testiranje obavlja po definiciji slučaja, odnosno testiraju se građani koji imaju simptome, čime se ciljano ide na to da se otkrije što veći broj lica pozitivnih na virus korona.

Zeljković je napomenuo da Institut trenutno raspolaže sa više od 10.000 testova, a da se u naredne dvije sedmice očekuje isporuka 20.000 testova čija je nabavka obavljena posredstvom UNDP-a, kao i određene donacije Svjetske zdravstvene organizacije.

On je dodao da je Institut do sada uradio i više od 4.000 komercijalnih testova.

Epidemiolog Jelena Đaković Dević rekla je da je najviše zaraženih u Banjaluci, 23 lica, a zatim u Gradišci njih 14.

Pozitivno je i devet novih slučajeva u Prijedoru, osam u Laktašima, po sedam u Mrkonjić Gradu, Rogatici, Trebinju i Bijeljini, te po šest u Zvorniku, Srpcu i Čelincu.

„Kad je riječ o ukupnom broju oboljelih, najviše njih je u dobi od 30 do 64 godine i to 4.771, a najmanje djece do četiri godine. Od početka epidemije testirano je 61.887 osoba, a virus korona je potvrđen kod 6.648 osoba, od kojih je oko 60 odsto oporavljeno. Ukupno je preminulo 227 lica“, navela je Devićeva.

Ona je dodala da je trenutno hospitalizovano 255 oboljelih, a 20 ih je priključeno na respiratore.

Devićeva je navela da sve zemlje u okruženju bilježe nepovoljnu epidemiološku situaciju, te da svi pronalaze načine kako da se najbolje bore protiv toga.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments