U RS zaražena još 94 lica, prijavljena dva smrtna slučaja

0
Ilustracija

U Republici Srpskoj je u posljednja 24 časa utvrđeno da su 94 lica pozitivna na virus korona od 525 testiranih, a prijavljena su i dva smrtna slučaja, rekao je direktor Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Branislav Zeljković.

Zeljković je naveo da su preminuli muškarac srednje i žena starije životne dobi iz Banjaluke, odnosno sa Pala.

On je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je najveći broj novozaraženih iz Banjaluke – 21, iz Doboja osam, Mrkonjić Grada sedam, Pala pet, Dervente, Šamca i Foče po četiri, dok su ostale lokalne zajednice sa manjim brojem oboljelih.

Zeljković je naveo da se trenutno u bolnicama u Srpskoj nalazi 269 oboljelih od virusa korona, od kojih 73 u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci, a 196 u ostalim bolnicama.

On istakao da je 16 osoba na respiratorima.

Zeljković je naveo da ovu podaci govore da je pogoršana epidemiloška situacija u Republici Srpskoj, jer je vidljiv trend rasta broja pozitivnih na virus korona, ali da je ohrabrujuće to što nema eksponecionalnog rasta u odnosu na prethodne sedmice.

„Nažalost, sve veći broj mlađih lica biva zaražen virusom korona i oni počinju da pokazuju srednje tešku i tešku kliničku sliku“, rekao je Zeljković.

On kaže da je u Republici Srpskoj oporavljeno 3.350 lica ili oko 58 odsto od ukupnog broja zaraženih, dok trenutno ima 2.232 aktivna slučaja.

Zeljković je najavio da će ove sedmice biti definisani svi parametri za početak školske godine, te dodao da postoji više opcija.

„Institut će ove sedmice da izvrši analizu cjekokupne epidemiološke situacije u skladu sa preporučenim mjerama“, rekao je Zeljković i dodao da je danas planiran sastanak sa predstavnicima Ministarstva prosvjete i kulture Srpske radi definisanja mjera, odnosno preporuka za početak nove školske godine.

On je pozdravio zaključak Republičkog štaba za vanredne situacije o finansiranju troškova komercijalnih testova na virus korona za bračne i supružnike u vanbračnim zajednicama, državljane Republike Srpske, koji odlaze u inostranstvo radi liječenja neplodnosti postupcima biomedicinski potpomognute oplodnje.

Zeljković je naveo da će Institut za javno zdravstvo definisati na koji način će biti vršeno testiranje u smislu toga koja će dokumentacija biti neophodna kao svrha dokazivanja testiranja.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare