Запошљавање лица са инвалидитетом да постане пракса

0

Запошљавање лица са инвалидитетом, а посебно са Дауновим синдромом не би требало да остану појединачни случајеви него би требало да постане пракса, а Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске биће на располагању привредним друштвима и установама које то ураде, изјавио је данас на Јахорини ресорни министар Данијел Егић.

Егић је изразио захвалност ангажману и напорима које улаже Олимпијски центар Јахорина за запошљавање лица са инвалидитетом, поготово када је ријеч о људима са Дауновим синдромом.

„Надам се да ће и остале установе и привредна друштва да подрже ову акцију и прикључе се да би на што више мјеста људи са инвалидитетом генерално, а поготово лица са Дауновим синдромом, могли да нађу запослење“, рекао је Егић новинарима на манифестацији поводом обиљежавања Свјетског дана лица са Дауновим синдромом.

Он је нагласио да привредна друштва и установе које запосле неко лице са инвалидитетом могу да остваре одређене бенефите, одређен поврат пореза при запошљавању ових лица, као и одређене новчане доприносе за прилагођавање радног мјеста за рад оваквих лица.

„Значајно је истаћи да на тржишту рада лица са инвалидитетом се запошљавају они који имају више од 40 осто инвалидности, они који имају 70 одсто тјелесних оштећења, као и лица са благим и умјереним интелектуалним тешкоћама“, рекао је Егић.

Он је указао да посебан вид заштитних радионица, односно, један облик правног лица, омогућава да се запошљавају лица са мало тежим инвалидитетима.

„Ово је начин како да запослимо ова лица, а у свему томе Министарство рада и борачко-инвалидске заштите ту је да помогне са измјенама и допунама законских прописа како би ово омогућили“, додао је Егић.

На Јахорини је одржана манифестација поводом обиљежавања Свјетског дана лица са Дауновим синдромом на којој је представљен програм социјалне рехабилитације, осамостаљивања и радног оспособљавања лица са Дауновим синдромом и њихово прво социјално интегрисање у друштво.

Кошарац: Институције БиХ да слиједе примјер Српске

Министар спољне трговине и економских односа Сташа Кошарац поздравио је данас на Јахорини потписивање уговора о запошљавању лица са Дауновим синдромом у Олимпијском центру, оцијенивши да овај примјер из Републике Српске треба да слиједе и институције БиХ.

Кошарац је нагласио да је учешће у оваквим и сличним пројектима битно како би се заједнички побиједио осјећај одбачености лица са Дауновим синдромом.

Наводећи да постоји континуитет сарадње са организацијама и институцијама укљученим у овај и сличне пројекте, Кошарац је указао на неопходност показивања хуманости, а посебно је похвалио ангажман на том плану установе социјалне заштите Центар за социјалну рехабилитацију лица са Даун синдромом из Бањалуке.

„Чињеница је да Република Српска води врло одговорну државну политику када је у питању социјални сектор и у том су контексту напори које су учинила ентитетска министарства врло значајни“, нагласио је Кошарац и додао да и институције на нивоу БиХ треба да имају такав сензибилан приступ.

Он је рекао да се опредијелио да афирмише иницијативу Центра за социјалну рехабилитацију лица са Даун синдромом Бањалука и најавио да ће кабинет замјеника предсједавајућег Савјета минстара у овој години интензивно радити на обезбјеђењу средстава за пројекте које Центар кандидује.

„Данас сам донио одлуку да једно лице са Дауновим синдромом буде ангажовано и у кабинету министра од понед‌јељка“, додао је Кошарац.

Свјетски дан лица са Дауновим синдромом обиљежава се 21. марта, а овогодишња тема је „Окончање стереотипа“. Овај дан УН обиљежавају од 2012. године.

Даунов синдром се јавља као посљедица тзв. тризомије хромозома 21. Умјесто два хромозома 21, у овом синдрому их је три и зато се зове „тризомија 21“.

Процијењена учесталост појављивања Дауновог синдрома је 1:1.700 живорођених беба широм свијета.

(www.palelive.com / Срна / Фото: Архива)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare