Zaposleno 1.153 pripravnika

0

Programom Vlade RS, koji je počeo u septembru prošle godine, zaposlena su 1.153 pripravnika sa visokom stručnom spremom. Ovo je rekao vršilac dužnosti direktora Zavoda za zapošljavanje RS Boško Tomić, javila je Srna. Tomić je istakao da je Programom bilo predviđeno da se zaposli 1.200 visokoobrazovanih kadrova.

– Vlada Srpske i Zavod za zapošljavanje vrše sufinansiranje njihovih zarada u iznosu od 60 odsto, a 40 odsto pada na teret poslodavca – podsjetio je Tomić i dodao da je za 1.153 pripravnika potrebno izdvojiti oko 6,7 miliona maraka. On je naglasio da je poslodavcima do sada uplaćeno oko 1.500.000 maraka prispjelih obaveza, a ostatak će biti izmiren do okončanja ukupnog projekta.

Prema Tomićevim riječima, pošto su se neki poslodavci ove godine opredijelili da zaposle pripravnike, projekat će trajati i iduće godine i jedan dio sredstava će biti isplaćen tada, jer se sredstva isplaćuju mjesec za mjesec.

Tomić je naglasio da Vlada RS na mjesečnom nivou uplaćuje sredstva, a za ovu godinu treba da uplati oko 2,8 miliona KM.

– Problem kašnjenja isplata je u Zavodu za zapošljavanje RS zbog povećanih izdvajanja za novčanu naknadu licima koja su ne svojom krivicom ostala bez posla – rekao je Tomić i dodao da se nada da će uz pomoć Programa socijalnog zbrinjavanja rješavati pitanje novčanih naknada i time dati mogućnosti i uslove da se krene sa redovnom isplatom za pripravnike.

On je istakao da se prilikom isplata prioritet daje privatnim i akcionarskim firmama, a prema državnim ili buyetskim korisnicima postoje određena kašnjenja.

Tomić je naglasio da je prošle godine Programom zapošljavanja pripravnika zaposleno oko 550 lica sa visokom stručnom spremom.

Prioritet demobilisani borci

Portparol Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite RS Branka Šljivar rekla je da će, kada je riječ o podsticajima za zapošljavanje, u ovoj godini prioritet biti demobilisani borci.

– Do kraja godine išla bi dva projekta vrijednosti po 5.000.000 maraka gdje bi se određenom broju ljudi dali podsticaji za poljoprivredu, a drugima za zapošljavanje u malim i srednjim preduzećima –  rekla je Šljivar.

Glas Srpske

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare