Zapad silom želi da zaobiđe proceduru, otpor Srpske od ključne važnosti

0

Imenovanje visokog predstavnika na osnovu Dejtonskog sporazuma vrše strane potpisnice, a potvrđuje ga Savjet bezbjednosti UN, ali bez obzira na sve to postoji realna mogućnost da zapadne sile zaobiđu ovu proceduru i bez rasprave u ovom tijelu zvanično postave Kristijana Šmita za novog šefa OHR-a, piše „Glas Srpske“.

Profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Radomir Lukić rekao je da u slučaju da dođe do situacije da se o visokom predstavniku ne raspravlja na sjednici Savjeta bezbjednosti UN Srpska može zaustaviti takav scenario „tako što će odbiti da sarađuje pod prijetnjom svega“.

„Ako je neko spreman da se bori za ono što jeste pravo, a ne nečija samovolja, onda ne treba da sarađuje sa takvim visokim predstavnikom. Bombardovati nas ne mogu“, rekao je Lukić za „Glas Srpske“.

On je naveo kako ne bi bilo prvi put da zapadne sile zaobilaze propise i pravila.

„Uradiće to silom, samovoljom i samoovlašćenjem. To je sve ono kako Zapad postupa čak i u okviru PIK-a. Pa i taj organ je nastao silom, od strane četiri države kontakt grupe koje su navodno željele dobro BiH. Zato što sve rade na taj način, od ključne je važnosti otpor Srpske imenovanju bilo koga na taj način“, izjavio je Lukić.

(www.palelive.com / Srna / Foto: RTRS)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments