Zapad priprema natoizaciju BiH

0

SARAJEVO – Ambasada Ruske Federacije u BiH saopštila je danas da je bezbjednosna situacija u BiH i dalje mirna i stabilna, što proizlazi iz posljednjeg izvještaja snaga EU Savjetu bezbjednosti UN, te da su, stoga, neosnovana obrazloženja o potrebi proširenja vojnog osoblja u EUFOR-u, uključujući i njemačke vojnike.

Iz Ambasade Rusije ističu da rastuća propagandna galama oko misije „Altea“ nije slučajna, te da „izgleda pojedine zapadne države, prvenstveno SAD i Velika Britanija, pripremaju teren za puzeću `NATO-izaciju` BiH“, što se „ne radi u interesu jačanja unutrašnje bezbjednosti u BiH, koja, kako sami zapadnjaci napominju, nije ugrožena, već radi geopolitičke dominacije, težnje da po svaku cijenu održi svoju hegemoniju“.

„U tom smislu, ne isključujemo provokacije kojima će se dokazati `slabost` EUFOR-a i potreba njihove zamjene okupatorskim trupama NATO-a. Pozivamo zvaničnike BiH da se ne uvuku u vještački nametnutu igru označenim kartama, da bez spoljnog diktata započnu sadržajan dijalog o aktuelnim unutarpolitičkim problemima“, napominju iz Ambasade Ruske Federacije.

Iz Ambasade Rusije ističu da je u zadnje vrijeme sve više spekulativnih izjava o perspektivama za sporvođenje mirovne operacije EU – Altea, te da se uporedo nameću ideje da će biti potrebno hitno pojačati prisustvo NATO kontingenta u BiH u slučaju da ne bude produžena misije nakon novembra kada bude razmatrano ovo pitanje u Savjetu bezbjednosti UN.

Iz Ambasade Rusije naglašavaju da pogotovo neprihvatljivim smatraju pozivanja na uticaj događaja u Ukrajini na situaciju u BiH.

U saopštenju se dodaje da što se tiče Rusije, ona dosljedno polazi od svojih obaveza kao garanta Mirovnog sporazuma u BiH.

Prvi vojnici njemačkog vojnog kontingenta u operaciju „Altea“ stigli su juče, rečeno je Srni iz EUFOR-a, te potvrđeno da će ostatak biti raspoređen u fazama.

(www.palelive.com / Srna)

Pretplati se
Obavijesti me o
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare