Zakon o volontiranju RS predstavljen u Palama

0

Zakon o volontiranju RS je usvojen 2008.godine, međutim, kako do sada nije bilo promocije Zakona u lokalnim zajednicama, na terenu se dešava da organizatori volontiranja nisu najbolje upoznati sa odredbama Zakona.

Nakon prezentacije Zakona u Banjaluci i Doboju, gotovo 50 učesnika, službenika lokalne uprave, volontera, članova lokalnih organizacija civilnog društva iz Pala i opština Istočno Sarajevo, Istočna Ilidža, Istočni Stari Grad, Sokolac, Rogatica, Trnovo, raspravljalo je o Zakonu o volontiranju.

„Tokom godine, planirane su izmjene i dopune Zakona o volontiranju, pa su učesnici govorili o problemima sa kojima se susreću, u cilju izmjene Zakona. To se odnosi na, na primjer, ukidanje potpisivanja volonterskog ugovora za kratkoročno volontiranje, gdje bi se smanjila birokratija. Apsurdno je da se za dva sata volonterskog rada potpisuje ugovor“, istakao je Jugoslav Jevđić iz OKC-a.

Kroz projekat je planirano je još sedam regionalnih konferencija sa 63 predstavnika lokalnih uprava i oko 400 predstavnika javnih institucija i organizacija civilnog društva iz svih opština RS.
U cilju pravilne upotrebe Zakona, projekat će obezbijediti stvaranje lokalnih volonterskih politika u 30 opština. Planirano je usvajanje i primjena Strategije za promociju i razvoj volontiranja.
Tokom projekta biće izrađen Pravilnik o izvještavanju o volonterskim programima – dokument koji omogućava jednostavniju primjenu lokalnih volonterskih politika.

Uz financijsku podršku Evropske unije i Ministarstva porodice omladine i sporta u Vladi RS, OKC i Omladinski savjet RS će realizovati ovaj projekat u periodu od decembra 2011. do juna 2014. godine.

(www.palelive.com)

Pretplatite se na komentare članka
Obavještavaj me o
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments