Закон о Меморијалном центру – дугорочни бошњачки национални и политички пројекат

0

Директор Института историјских наука Универзитета у Источном Сарајеву Драга Мастиловић рекао је Срни да је наметање измјена закона о Меморијалном центру у Поточарима дио дугорочног бошњачког националног и политичког пројекта с циљем да се одржи мит о „српским агресорима и бошњачким жртвама“.

Мастиловић је појаснио да је погрешно мислити да је наметање измјена закона о Меморијалном центру у Поточарима у смислу формирања „института за науку и образовање“ плод промишљања Кристијана Шмита, него да је намјера, уз подршку страних ментора, одржати мит о Србима као „геноцидном народу“ и Републици Српској као „геноцидној творевини“, која као таква нема право на постојање.

„То је још један јасан показатељ да постоји чврста спрега дијела међународне заједнице и бошњачких политичких и националних идеолога у настојањима да се Срби у очима свјетске јавности, и то ни мање ни више него `кроз образовање младих генерација у Европи`, представе као геноцидан народ и да се на тај начин оправда геноцид који је над српским народом извршен у оквирима Другог свјетског рата на овом простору“, рекао је Мастиловић.

Он је навео да у овом случају посебно иритира улога једног њемачког политичара у тим настојањима, који би требао, прије свега, да ода почаст невиним жртвама злочина које су његови сународници починили на овим просторима.

„На све ово Република Српска може и треба да одговори јачањем институционалних капацитета историјске науке и систематским истраживањем злочина који су над српским народом провођени током 20. вијека, а посебно истраживањем и публиковањем злочина геноцида из периода Другог свјетског рата“, закључио је Мастиловић.

Кристијан Шмит наметнуо је измјене Закона о Меморијалном центру у Поточарима којим је предвиђено формирање „институт за науку и образовање“, а најавио је и „прављење регистра ратних злочинаца и забрану њиховог именовања на функције“.

(www.palelive.com)

Прати тему
Обавијeсти мe о
0 Коментара
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare